Esquerra Republicana ha tancat la porta aquest dilluns a traçar una llista conjunta amb JxCat per les eleccions europees. Així ho ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa el president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, que també ha anunciat que Oriol Junqueras ha estat proclamat candidat en aquestes eleccions després de reunir més de 2.000 avals, una xifra rècord. Ara caldrà que ho ratifiqui el consell nacional d'aquest novembre. 

Sabrià, com en altres ocasions, ha defensat que el millor és que “cadascú treballi des del seu espai” i ha insistit que anar per separat és “el que recull més vots”. "Diversitat, no uniformitat; ens cal unitat estratègica; ens entretenim amb el com i el qui però ens cal resoldre el què", ha afegit. Les declaracions de Sabrià arriben després que la portaveu del Govern Elsa Artadi s'hagi mostrat oberta a una llista unitària a les europees, que tindran lloc el proper mes de maig, i hagi considerat Junqueras com un bon candidat per a aquesta llista.

El dirigent republicà també ha considerat la Crida, que s'ha presentat aquest cap de setmana, com un projecte diferenciat del d’ERC i ha insistit que “si tenim un centre-dreta fort, estem preparats per a l’estratègia”. En aquest sentit, ha apostat perquè cadascú treballi des del seu espai i els ha demanat que no “s’entretinguin massa” perquè “això no va de guanyar eleccions”. “A vegades sembla que sigui per guanyar eleccions. Per guanyar-se vots els uns als altres”, ha afegit.

Pel que fa a l'assistència de l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu, a la presentació de la Crida, Sabrià ha defensat que ERC no té "en cap cas" sobre la taula obrir un debat per incloure la doble militància als estatuts del partit i ha afegit que Andreu haurà de decidir amb quin projecte polític està. "La pregunta no ens pertoca a nosaltres sinó que l'haurien de fer a ell perquè decideixi en quin projecte polític vol participar i en quin format serà candidat a les properes municipals; jo no ho puc respondre", ha assegurat.