Els fets que han envoltat al cas Juvillà aquesta setmana al Parlament han provocat friccions en el bloc independentista. Després que el passat divendres la portaveu d'Esquerra Republicana (ERC), Marta Vilalta, assegurés que el seu partit demanaria explicacions a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre la gestió de l'escó de Pau Juvillà, el president del partit, Oriol Junqueras, ha reiterat que no sabien que el diputat de la CUP ja no tenia la seva acta. El republicà ha deixat clar que aquests fets no han de malmetre el bloc independentista, però ha recordat que quan Torrent es va trobar en aquesta situació va esperar que hi hagués "una sentència ferma del Tribunal Suprem" per retirar l'escó a Quim Torra. En canvi, ha considerat que Borràs ha  actuat "molt abans".

"Va haver-hi qui va criticar l’actuació del Roger Torrent, que va actuar després d’una sentència ferma del Tribunal Suprem. En aquest cas la presidenta del Parlament va decidir actuar molt abans que hi hagués una decisió del Suprem", s'ha limitat a assenyalar i ha conclòs: "Insisteixo, nosaltres no estem aquí per fer retrets a ningú". 

En una roda de premsa a Gandesa, el republicà ha estat preguntat sobre el paper del Govern en aquest cas i ha estat taxatiu: "La defensa de l’acta d’un diputat es fa des del Parlament".  Junqueras no ha deixat cap marge a l'especulació. Ha remarcat que el Govern no pot intervenir en afers del parlament, ja que no s'estaria respectant la separació de poders. "No li pertoca al govern fer desobediència en un cas que afecta l’acta d’un diputat perquè hi ha separació de poders i nosaltres si la respectem", ha subratllat. Junqueras ha deixat clar que aquests fets no han de malmetre el bloc independentista.

Reforma laboral

L'altre tema que està copant l'actualitat i que ha tractat Junqueras, ha estat l'accidentada aprovació de la reforma laboral. "Hi ha hagut un espectacle que el govern espanyol es podria haver estalviat si hagués optat per mantenir la majoria d’esquerres amb la que van fer la investidura. Malauradament, va fer una altra elecció, va decidir agafar el camí de la dreta un pacte que volia mantenir vigent bona part de la reforma laboral que havia aplicat el PP", ha assegurat. 

Junqueras ha insistit que els republicans no volien aprovar un text que mantenia alguns dels punts claus de la reforma inicial del PP. Per al líder d'ERC no han de donar explicacions a ningú com se'ls ha demanat d'altres partits en el procés d'aprovació del projecte de Yolanda Díaz. "Som responsable del nostre esforç i compromís pel benestar del conjunt de la ciutadana. En tot cas, hauran de respondre tot els altres", ha sentenciat. 

Els republicans no creuen que la seva postura davant de la reforma laboral acabi repercutint en els pactes que es puguin fer al Parlament. Marta Vilalta va afirmar el passat divendres: "Seria absurd que el nostre vot a la reforma laboral afectés altres escenaris".