Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana, ha assegurat aquest diumenge que com més es "limiti la capacitat repressiva" de l'Estat, més a prop estarà la "república i la independència" de Catalunya. "A quina distància estem de la república? Estem a la distància que determinin les grans majories socials i polítiques del país i en la mesura en què siguem capaces de liquidar la capacitat repressiva de l'Estat", ha apuntat Junqueras durant l'acte per demanar la llibertat de Marta Rovira, secretària general d'ERC, celebrat a Vic i en el qual també ha participat la portaveu adjunta en el Parlament, Meritxell Serret. 

El president dels republicans ha afirmat que l'independentisme va guanyar indiscutiblement "al setembre i octubre de 2017 "en termes democràtics", quan l'Estat "va portar la partida al terreny de  l'antidemocracia". En aquest sentit, Junqueras ha subratllat que l'Estat espanyol va posar "en el seu plat de la balança tantes eines antidemocràtiques com va poder" durant el referèndum de l'1 d'Octubre.

Acte Free Rovira
Assistents a l'acte Free Rovira, entre ells Marta Vilalta i Oriol Junqueras.

"El nostre és un país que ha patit dos dels exilis més grans de l'Europa occidental", ha dit el president d'ERC recordant l'exili del 1714, quan "30.000 catalans van abandonar el país després de la guerra de Successió", i el del 1939, per la Guerra Civil, "quan mig milió de persones van travessar la frontera i 300.000 ja no van tornar". En referència al moment actual, Junqueras ha assenyalat que "ara l'exili no és tan massiu, però també ens enfrontem a la repressió". Per la seva part, la secretària general d’Esquerra Republicana ha apuntat que aquesta repressió "ha vingut per quedar-se" i que se li ha de fer front de manera unitària i "sense fissures".

Rovira, que s’ha pogut adreçar al centenar de persones que han assistit a l’acte que denuncia la seva situació d’exili, ha assegurat que “l'Estat està disposat a tot per aturar-nos". "Hem assumit que forma part del camí, però també estem demostrant que ho podem convertir en una oportunitat", ha afegit.

La dirigent d'Esquerra Republicana ha recordat que tant el seu partit com ella des de Ginebra continuen treballant diàriament per generar complicitats internacionals que puguin servir per aconseguir la independència. "La repressió ens ha permès denunciar els abusos que hem patit i explicar al món que l'estat espanyol continua ancorat en una constitució immobilista que no permet defensar la democràcia enlloc".