Cop d'efecte dels republicans. El president d’ERC, Oriol Junqueras, serà qui finalment encapçalarà la llista del partit en les eleccions generals del 28-A. Un gest simbòlic que el partit ha decidit adoptar per tal de visibilitzar la situació dels presos i que ha anunciat que es durà a terme en totes les cites electorals que hi hagi mentre duri la repressió.

Junqueras, que també és cap de llista a les eleccions europees, farà tàndem amb Gabriel Rufián, que serà qui acabarà essent la "cara visible" de la campanya. Així ho ha anunciat el partit aquest dijous a la tarda en una roda de premsa, tot i que la decisió haurà de ser ratificada al consell nacional que se celebrarà la setmana que ve, juntament amb la resta de noms que acabaran conformant la llista.

"En un context que es vol perseguir la democràcia i les urnes, la millor resposta és més democràcia. Per això, hem decidit que cada vegada que hi hagi eleccions mentre segueixi aquesta situació d’injustícia, vulneració de drets i de repressió, el candidat serà el president d'ERC, Oriol Junqueras", ha anunciat la portaveu de la formació, Marta Vilalta. Els republicans consideren que Junqueras "és la millor manera per denunciar el retrocés democràtic" i asseguren que per això ho volen fer en totes les cites electorals que hi hagi d'ara endavant.

Un cop escollit el candidat, però, encara hi ha molts dubtes sobre com serà la resta de la llista, que els republicans defensen que ha de ser cremallera, és a dir, intercalant home i dona. A més, el partit continua els contactes amb la plataforma de comuns crítics encapçalada per Elisenda Alamany, que també podria formar part de les llistes.​ La setmana que ve se celebrarà una executiva que ratificarà l'ordre dels candidats i introduirà els independents, que després seran ratificats pel consell. 

Incompatibilitats

Així doncs, Junqueras encapçalarà tant la llista al Congrés dels Diputats com al Parlament Europeu, de la que aquest dijous s'ha sabut que serà el candidat a presidir la Comissió Europea pel partit Aliança Lliure Europea (EFA). El partit defensa que tècnicament totes dues candidatures són compatibles, tot i que el que no ho seria és tenir escó a les tres cambres Parlament de Catalunya -on Junqueras continua essent diputat-, Congrés i Parlament Europeu. Així doncs, quan surti escollit, haurà de renunciar a alguna de les cambres. 

A més, caldrà veure com interfereix el procés judicial al que Junqueras està sotmès. Un cop surti la sentència del Tribunal Suprem, en cas de ser condemnatòria i quedar inhabilitat, s'eliminaria qualsevol possibilitat de ser diputat a cap de les cambres. Tot i això, la previsió és que surti després de les dues eleccions.