El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha criticat que Junts per Catalunyaamenaci constantment” amb la idea de marxar del Govern, i ha avisat que ERC pot assumir "totes les responsabilitats", a més d'assegurar que, al seu parer, seria “poc raonable” que el partit presidit per Laura Borràs abandonés l’executiu de Pere Aragonès. Segons ell, no té gaire sentit que Junts es plantegi marxar de la Generalitat alhora que el conseller d’Economia, Jaume Giró, vulgui pactar els pressupostos amb el PSC, i que, a més, tampoc no es plantegi marxar de la Diputació de Barcelona.

Junqueras ha fet aquestes declaracions en una entrevista a l’ACN, en la qual ha assegurat que ERC està "disposada" a assumir "totes les responsabilitats", fins i tot si ha de governar en solitari. Així mateix, el líder republicà veu "molt poc democràtic" que Junts vulgui "imposar" el criteri dels seus 4 diputats al Congrés als 13 que hi té ERC. "És millor que no abandonin el Govern. Al contrari, amb la feinada que tenim com a país, volem que hi continuïn, i els animem a continuar", ha dit.

El president dels republicans defensa que el seu partit i Junts perdurin la coalició a la Generalitat, i a l'entrevista a l'ACN es mostra "convençut" que així serà. El també exconseller d'Economia i Hisenda constata que Junts sempre ha acabat optant per continuar a l'executiu, i argumenta que "pràcticament tots els seus dirigents" li asseguren que no tenen "cap intenció" d'abandonar-lo. Critica, doncs, que la formació de Borràs no es plantegi trencar el pacte en aquells governs dels Consells Comarcals on Junts ha "regalat" la presidència als socialistes. "És una contradicció que respon a les seves disputes internes, i els animem a superar-les", afegeix.

Junqueras reitera que ERC prefereix donar continuïtat i estabilitat al Govern. I, tot i que no vol especular sobre un possible escenari de trencament del pacte que porti els republicans a governar en solitari, el president del partit subratlla que és "evident" que Esquerra està "sempre disposada a assumir totes les responsabilitats".

“Impossible” pactar els pressupostos amb el PSC

Per altra banda, Junqueras ha carregat contra el conseller Giró per haver obert la porta a pactar els pressupostos de la Generalitat del 2023 amb el PSC. Segons ell, la “coherència” per part de Junts és “millorable”. “Com pot ser que un partit que es planteja abandonar el Govern perquè considera que ERC no és prou explícit en el camí cap a l’amnistia i l’autodeterminació tingui uns consellers que creuen que els pressupostos s’han de votar amb aquells que directament hi estan en contra?”, s’ha preguntat.

Pel màxim dirigent dels republicans, és “impossible”, “contradictori” i “un error estratègic” que els comptes s'acabin pactant amb el PSC, perquè creu que allunyaria el Govern dels seus objectius sobre l'amnistia i l'autodeterminació: "ERC no ho comparteix, i fa un costat absolut al president de la Generalitat", que defensa que els comptes s'han d'aprovar amb la CUP i els comuns.