El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, ha alertat aquest dijous dels "verins nacionalistes" que impedeixen treballar en l'Europa conjunta i ha estat contundent davant el que representen: "Dic no a qualsevol forma de separatisme que fragilitza Europa i afegeix fractura i divisió".

En el seu discurs després de ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Salamanca (USAL), un acte en el qual ha estat present el president del Govern d'Espanya, Mariano Rajoy, Juncker ha reiterat la defensa de la legalitat a Espanya tal com ha fet en suport de l'Executiu davant la situació a Catalunya.

El president de la Comissió Europea ha recalcat que la UE es basa en les regles de dret i ha advertit que el dia que no es respectin les normes lliurement acceptades per tots, Europa haurà perdut les seves oportunitats.

"No podem jugar amb els seus drets, ha subratllat, abans d'alertar de l'"amenaça que planeja sobre la Unió" per part els nacionalismes. Segons el seu parer, són "un verí que impedeix que Europa treballi de manera conjunta per influir en l'esfera mundial". I ha sentenciat: "No tenim el dret a desfer a escala nacional i regional un model de coexistència que hem de construir per al conjunt d'Europa. Si ho fem, anirem a la deriva".

"Sí a l'Europa de les nacions, sí a l'Europa de les regions, però dic no a la divisió de les categories nacionals i regionals que hem sobrepassat ja des de la Segona Guerra Mundial".