El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha defensat aquest dimecres que "voldria" que hi hagués diàleg entre Catalunya i Espanya i, de fet, ha recordat que la CE ha instat a "reprendre'l". “Hem exhortat els catalans i el govern espanyol a retrobar la via del diàleg. Voldria que tingui lloc”, ha demanat durant la seva intervenció al Parlament de Flandes.

Sobre la possibilitat que la CE pugui mediar entre Catalunya i Espanya per aconseguir aquest diàleg, Juncker ha assegurat que, per fer-ho, caldria que els dos actors implicats així ho demanessin. En aquest sentit, el president de la Comissió ha assegurat que "per una mediació cal que hi hagi un acord entre les dues parts perquè sigui així i com que no hi ha aquest acord, i no vull interferir en el debat sense ser convidat a fer-ho, no ho faré".

El polític luxemburguès, però, s'havia mostrat més taxatiu altres vegades negant qualsevol tipus de mediació de les institucions europees, assegurant que era un "afer intern" que havia de resoldre Espanya.

Juncker ha parlat després que el partit nacionalista flamenc N-VA li hagués retret el paper de les institucions europees i els seus "dobles estàndards" amb Espanya quan es tracta de Catalunya. Juncker, però, ha justificat que Brussel·les "té per costum respectar les decisions de la justícia" als estats membres així com "l'ordre constitucional".

També ha rebutjat la violència policial de l'1-O assegurant que "la violència no és mai una resposta i voldria que el diàleg existís", després que el portaveu de l'N-VA a la cambra Matthias Diependaele recordés a Juncker que les institucions europees tenen l'obligació de defensar els valors democràtics. En aquest sentit li ha etzibat: "A la meva UE no es tolera la brutalitat policial en contra de ciutadans pacífics ni que polítics elegits democràticament siguin empresonats".

Coincidint amb el Dia d'Europa, Juncker ha comparegut aquest dimecres al parlament regional de Flandes, l'endemà de fer-ho al de Valònia. La compareixença, amb l'assistència de parlamentaris lluint llaços grocs en solidaritat amb Catalunya, s'emmarca en una iniciativa de la Comissió que obre la porta a debats entre el president Juncker i diputats de parlaments regionals.

Possible reunió amb el nou president

Aquest dimecres, a més, l'equip de Juncker ha condicionat una eventual reunió del president de la CE amb el nou executiu català. En aquest sentit, el representat de la Comissió  a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha assegurat que Juncker es reunirà amb el nou president o presidenta de la Generalitat de Catalunya "si hi ha una petició" i "en funció del que vulgui parlar". Tarradellas ha recordat, en declaracions a l'ACN, que el luxemburguès "es troba amb moltíssima gent" i ha tret ferro al fet que cap president, ni Carles Puigdemont ni Artur Mas, s'hagi reunit amb el màxim càrrec de la CE des que va accedir al càrrec, fa quatre anys. "No veig cap cosa inusual en aquest àmbit respecte a d'altres períodes de temps", ha dit Tarradellas.

L'últim president de la Generalitat que va entrevistar-se amb el president de la Comissió Europea va ser Mas, que el març del 2011, fa 7 anys, es va entrevistar amb José Manuel Durao Barroso.