Albano-Dante Fachin, testimoni de la defensa de Jordi Cuixart, ha relatat també els fets del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia. Com altres diputats, Fachin hi va anar "com a representant electe i com a ciutadà".

Fachin ha explicat que hi va anar perquè "era un deure polític més enllà de si s'era independentista o no. Les apel·lacions constants a la democràcia van fer que diverses persones hi anessin. Es veia amb facilitat que no era una concentració independentista sinó una concentració força plural".

L'exdiputat de Catalunya en Comú ha descrit que la gent que hi havia "era força normal", i ha explicat que va estar conversant amb la Guàrdia Civil: "Els vaig preguntar si els molestava el fum del cigarret. L'única preocupació que vaig percebre i que em preocupava era si li molestava el fum del meu cigarret".

Per provar la violència, la fiscal Consuelo Madrigal ha collat Albano-Dante Fachin sobre els cotxes i sobre si el 20-S la policia estava preocupada, fins al punt que al final Manuel Marchena l'ha feta callar.

L'1-O

"La militància va dir que s'havia de fer una crida a la participació al referèndum", ha dit Albano-Dante Fachin. "Ens van pegar per haver anat a votar", ha afegit, i ha avalat les tesis de defensa que la violència només va venir de la policia espanyola. 

"Al meu poble jo vaig ser a les escoles unes hores divendres i unes quantes més dissabte. No recordo si com a partit polític vam fer cap crida. Em consta que centenars i milers de militants hi van participar", ha explicat l'exdiputat de Catalunya en Comú com a mostra que el referèndum era una garantia del dret a decidir independentment del sentit del vot.