La sala del Suprem que jutja els responsables del procés ha assistit aquest dimarts a una sorprenent confrontació entre el tribunal i les defenses. Després dels moments de tensió que aquest matí ha viscut el president de la sala, Manuel Marchena, amb alguns dels testimonis de la defensa de Jordi Cuixart, el tribunal ha fet saber fora de la sala la seva irritació.

L’enganxada entre Marchena i els tres primers testimonis de la jornada ha provocat que el jutge advertís de conseqüències legals de les seves respostes i fins i tot amenacés amb l’expulsió de la sala.

En el recés posterior a aquests enfrontaments, fonts del tribunal han volgut donar a conèixer la irritació pel que han descrit com a actitud “intolerable” dels testimonis i advocats en la sessió.

Aquestes fonts han parlat de “profund malestar” amb l’estratègia de defensa i amb el comportament dels testimonis i advocats, i de “provocació al tribunal”, i han advertit que el comportament d’alguns lletrats xoca amb el codi deontològic de l’advocacia.

Els retrets dels jutges han corregut com la pólvora pels passadissos del Suprem i han provocat perplexitat atès que resulta molt inusual que el tribunal faci una valoració d’aquest tipus en relació a l’estratègia de la defensa.

De fet, dilluns davant la sala ja es va produir un enfrontament entre un dels advocats de Cuixart, Àlex Solà, i el president del tribunal. La setmana passada va ser Marina Roig, també advocada de Cuixart, la qui va rebre l’esbroncada de Marchena durant l’interrogatori al líder de CCOO, Javier Pacheco.