El judici a l’expresident del Parlament Roger Torrent i altres tres membres sobiranistes de la Mesa (Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Adriana Delgado), programat per dimecres que ve, torna a estar a la corda fluixa. La fiscalia ha interposat un incident de nul·litat respecte a la darrera resolució de la sala de recusacions, coneguda com la sala 77, perquè va acceptar apartar el magistrat Carlos Ramos del tribunal, tal com li va demanar l’exvicepresident de la Mesa, Josep Costa. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat aquest dijous que la sala de recusacions abans d’admetre la petició de la fiscalia ha donat 10 dies a les parts perquè ho valorin. La fiscalia ha informat ElNacional.cat que no ha sol·licitat la suspensió del judici de la mesa del Parlament.  Així, doncs, és el tribunal format per jutjar la Mesa qui ha de resoldre si acorda la suspensió de la vista si considera que està qüestionada la seva composició amb aquesta darrera acció de la fiscalia.

El TSJC ja es va veure obligat a suspendre el judici de la Mesa del Parlament el juliol passat, quan la sala 77 va acceptar la recusació del president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, un fet molt excepcional, i a l'agost la de Carlos Ramos, totes dues impulsades per Josep Costa, amb el suport de la resta d’encausats.  Finalment, aquest setembre es va conformar el tribunal d’enjudiciament, on no hi ha cap membre de la sala civil i penal del TSJC, després d’una crida a magistrats inscrits a la llista anual de voluntaris. El tribunal és format per Carles Mir, magistrat de la sala d’apel·lacions del TSJC, que en serà el president; la magistrada Marta Pesqueira Caro, titular del jutjat de Primera Instància 47 de Barcelona, que substitueix Jesús Maria Barrientos, i el magistrat Francisco Segura Sancho, que forma part de la sala d’apel·lacions civil i penal del TSJC, que a principi de setembre va indicar que estava disponible per conformar el tribunal i substituir Ramos. Inicialment, el judici s’ha programat pels dies 5, 6 i 7 d’octubre al Palau de Justícia.

Els motius de recusar el jutge Ramos

En l’actual polèmica sobre la recusació del magistrat Carlos Ramos, la fiscalia comparteix el criteri expressat per dos magistrats de la sala 77, en dos vots particulars, que asseguraven que no hi ha motius per apartar-lo del judici de la mesa del Parlament.  Consideren que  la resolució dels seus companys de tribunal, presidit pel magistrat Javier Aguayo, no és ajustada a dret i que té vici de nul·litat.

En concret, quatre dels sis magistrats de la sala 77 del TSJC van acceptar la recusació de Carlos Ramos en acceptar el posicionament de Josep Costa que el magistrat hauria perdut l’aparença d’imparcialitat perquè en l'informe que va realitzar per refusar la seva recusació hauria usat qualificatius i expressions despectives vers Costa. Una d’elles deia: “És extraordinàriament confosa, amb raonaments truncats i plagats d’hipèrboles injustificades”, fent referència a l’escrit de Costa, que es defensa a ell mateix, sobre els motius que considerava Ramos un jutge no imparcial.

Els dos magistrats contraris a apartar Ramos consideren que aquestes expressions no són tan greus per qüestionar la seva imparcialitat, i sobretot, apunten un tema tècnic. La magistrada Estafanía Pastor afirma que la recusació de Ramos ja va ser denegada en una resolució del 30 de juny de 2022 i que és ferma, però Costa va insistir en la recusació arran de l’informe de Ramos.  Per la magistrada, haver acceptat la recusació “possibilitaria recusacions en cascada”, ja que cada recusació requereix l'informe del jutge recusat i si el seu contingut, a judici de les parts, no és correcte, poden demanar que s’obri un nou incident de recusació.

El delicte de desobediència el 2019

En aquest judici, la Fiscalia Superior de Catalunya demana una condemna d’un any i vuit mesos d’inhabitació de càrrec públic per a l’expresident de la Mesa i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i als exmembres de Junts Eusebi Campdepadrós, actual secretari de l’Administració de Justícia, i Josep Costa per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) en haver permès un debat sobre la independència de Catalunya i contra el rei el 2019. I sol·licita un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Adriana Delgado (ERC), en participar en una de les dues votacions. 

Ara, els tres magistrats del tribunal d’enjudiciament del TSJC han de resoldre si se senten interpel·lats per aquest procediment paral·lel obert per la fiscalia a una setmana del judici.

 

A la foto principal, el Fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres (de peu), i el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos,  en l'obertura de l'any judicial, la setmana passada. / Foto: Efe