El judici a quatre independentistes del Bages per protestar contra la Guàrdia Civil comença dilluns, 29 de gener. Així ho han anunciat en un comunicat de premsa Bagencs per la Llibertat i Bages pels Drets Civils, que han concretat que "l'Audiència Provincial de Barcelona ha decidit, a última hora, mantenir la celebració del judici". Els joves estan encausats arran dels incidents postsentència de l'octubre del 2019 a Manresa, en les anomenades Marxes per la Llibertat contra la condemna als líders polítics del procés. La Fiscalia i la Generalitat demanen 7 anys de presó per a tres d'ells i 10 anys per al quart, després de no haver retirat les acusacions.

Segons el comunicat, els advocats de la defensa havien sol·licitat al tribunal que s'ajornés el judici per la futura llei d'amnistia. "Aquest cas encaixa clarament en els paràmetres amnistiables de la llei i no s'entén la pressa a voler-lo jutjar abans que la llei entri en vigor i acabi anul·lant la causa tal com tocaria", han considerat. És en aquest context que el col·lectiu, durant més de quatre anys d'espera, "ha estat denunciant insistentment la inconsistència de les acusacions, la desorbitada desproporció de les penes demanades, així com el retard injustificat en la celebració del judici". "Denunciem ara, a més de l'acarnissament de l'aparell repressor espanyol en voler jutjar tant sí com no un cas que hauria d'haver acabat arxivat d'aquí a poc. D'un costat, el govern espanyol tramita la llei d'amnistia; i de l'altre, la maquinària repressiva segueix a tota vela, sense cap lògica ni argumentació: la notificació judicial emesa fa poc es limita a un breu no ha lugar a la suspensión de la vista del juicio oral, sense aportar cap més dada ni argument", ha assenyalat.

Concentració de suport

Bages pels Drets Civils s'ha refermat a convocar una concentració el mateix dilluns davant l'Audiència Provincial de Barcelona, al passeig Lluís Companys (9.15 hores). Poc abans de l'inici del judici, hi tindrà lloc un breu acte de suport als quatre encausats i a les seves famílies. El col·lectiu ha aclarit que l'anada a Barcelona des del Bages es farà en cotxes particulars, tot i que han recordat que hi ha un tren que surt a les 7.24 hores de l'estació del Nord (Renfe) de Manresa.

Segons han explicat fonts coneixedores de la situació, el judici començarà a les 10.00 hores del dilluns 29 de gener. S'hi jutjarà els quatre independentistes, acusats d'un delicte de desordres públics, d'un delicte d'atemptat i d'un delicte de danys. A més, un dels joves també està acusat d'un altre delicte de desordres públics i d'un delicte d'atemptat. Segons el fiscal, els encausats es van concentrar enfront de la caserna de la Guàrdia Civil "amb una actitud violenta i agressiva, realitzant llançament d'ous, pedres, ampolles amb aigua congelada, barres de ferro i efectes pirotècnics contra els agents dels Mossos d'Esquadra, resultant alguns d'ells lesionats". La cosa no s'acaba aquí: "A més, un dels acusats, l'endemà, va participar en una altra concentració que es va realitzar al mateix lloc amb la mateixa actitud".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!