A pocs dies de l'inici del judici del procés, el proper dimarts 12 de febrer, Pedro Sánchez fa un viatge llampec a Estrasburg aquest dijous. El destí no és casual: entre la seva agenda hi ha la visita al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Des de la ciutat francesa, on els independentistes tenen l'esperança dipositada, el president espanyol vol traslladar que l'Estat espanyol garanteix tots els drets.

En el seu viatge d'un dia, Pedro Sánchez visitarà les dues institucions més emblemàtiques de drets humans a Europa, el TEDH i el Consell d'Europa, que des de la Moncloa recorden que Espanya "se sotmet voluntàriament" a la seva jurisdicció. A la seu del TEDH es reunirà amb Guido Raimondi, president del tribunal. Segons fonts del govern espanyol, li "traslladarà el respecte d'Espanya a la seva jurisprudència i el suport constant del govern espanyol a la promoció dels drets humans".

"El president exposarà que el seu govern ha fet dels drets humans una prioritat des del primer dia, restablint la sanitat universal, defensant la igualtat de gènere, tornant a dotar la Llei de Dependència i avançant en drets anomenats 'de quarta generació", expliquen des de Moncloa.

Per altra banda, el president espanyol pronunciarà un discurs davant del Comitè d'Ambaixadors del Consell d'Europa, que representa 47 països. Aquestes mateixes fonts assenyalen que, durant la seva intervenció, "senyalarà que l'essència de l'Espanya actual és ser un Estat de dret, en el qual els drets individuals, les llibertats públiques i els drets de les minories estan garantits i protegits".

Es tracta del primer president espanyol que visita el Tribunal Europeu de Drets Humans, i la cita ha coincidit amb l'inici del judici oral del cas 1-O. Els independentistes tenen les esperances dipositades en aquest tribunal, després del recorregut que ha tingut fins ara a l'Estat espanyol.