El Tribunal Suprem escolta aquests dies els votants de l'1-O. La seva versió és del tot contradictòria a la dels policies espanyols que, alguns amb llàgrimes als ulls i tot, van explicar un relat d'odi i ràbia per part dels votants.

Avui la història ha canviat com un mitjó: "Em van agafar pels testicles, em van aixecar cap amunt i em van deixar caure", ha explicat amb la veu trencada Pere Font. "Em van tirar com si fos un paquet", ha prosseguit. I ha deixat clar quan li ha preguntat la fiscalia que "no hi havia cap encaputxat" ni va seguir cap "crida dels partits polítics per anar a votar".

"En un altre el van agafar per les orelles i el van aixecar", ha afegit. "Estavem en pla pacífic", ha insistit.

Font estava al col·legi electoral Víctor Català, on la policia espanyola va irrompre a quarts de deu del matí. Ha explicat que quan hi van arribar, primer els mossos, no van poder entrar perquè estaven fent un recital de poesia. I després "va aparèixer un policia nacional amb un maça sobre el meu cap i un altre amb unes tenalles per obrir la porta". "Dèiem 'votarem'. Estàvem asseguts els del principi i la resta, drets, perquè no s'hi cabia", ha relatat.

La policia va pegar directament a la gent de dins el col·legi

Abans ha declarat Martí Carreras que ha explicat com la policia li va trencar un braç a un bomber: "La policia va pegar als bombers de dalt a baix". 

"Vam veure la policia amb bosses de plàstic. Pensàvem que eren les urnes però no, era material municipal", ha explicat sense "entendre les càrregues policials per voler votar".

Martí Carreras Judici procés

Mai vam insultar la Guàrdia Civil

Carme Budú ha negat davant el Tribunal Suprem que la multitud insultés la policia ni exercís la violència: "Quan van arribar, nosaltres vam cantar 'Els segadors'".

També ha explicat com l'alcalde es va posar al davant de tot quan la gent que vivia a l'entrada del poble de Dosrius els va alertar que arribava la policia. Però els antiavalots van ser implacables: "Van agafar l'alcalde i ens van pegar a tots".

Meritxell Budé judici procés.jpg

La gent estava a la porta, no estàvem impedint l'entrada amb violència

Com altres testimonis Josep Fort ha relatat que la gent "es va autoorgantizar". Que al matí van rebre la visita d'un binomi dels Mossos i que van "votar amb normalitat mentre seguíem el que passava als altres pobles".

"Els Mossos ens recordaven que diumenge tenien l'obligació de tancar el centre", ha dit Mercè Alegre que divendres abans de la votació va anar al col·legi a buscar els seus fills i ja s'hi va quedar fins l'1-O.

"Quan arribaven imatges del que passava en altres centres, la gent s'emportava els nens a casa", ha afegit.

Mercè Alegre Roca Ribas Judici procés

 

Els Mossos no van entrar al col·legi. Els vam dir que no els deixaríem passar

Tant Víctor Manuel Suñé com Joaquim Vallès han remarcat que els Mossos anaven passant pels punts de votació però que no van poder fer res.