"Puigdemont va dir que era necessari oferir una resposta coordinada", ha dit Juan Antonio Puigserver, secretari tècnic del Ministeri d'Interior i responsable de la conselleria i els Mossos durant el 155, que ha obert el torn de tarda.

"No s'havia de confondre preservar la convivència ciutadana amb evitar la votació, sense perjudici d'haver de preservar la normal convivència ciutadana", va dir Diego Pérez de los Cobos, segons ha explicat Puigserver, que no s'ha volgut mullar:   

No em consta si hi va haver una crida a la població per defensar les urnes

El que sí que ha deixat clar, a preguntes de l'advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, és que el Govern mai es va posicionar en contra de complir les ordres judicials.

Sobre l'ús de la força per part dels Mossos, ha concretat: "Recordo que el major Trapero va fer una referència que s'utilitzaria la força si hi havia agressions a ciutadans o als mateixos cossos de seguretat". I ha detallat que "la definició de què es considerava violència policial corresponia al major Trapero", delegant així responsabilitats en el cap de la policia catalana processat per l'Audiència Nacional.

La Generalitat volia preservar la normal convivència ciutadana, mentre que nosaltres volíem impedir el referèndum

Amb una declaració tècnica, ha començat amb la Junta de Seguretat que es va fer prèvia al referèndum: "Teníem dubtes que els objectius perseguits fossin els mateixos. En el cas de l'Estat, òbviament, volíem complir les ordres de suspensió, coincidien la necessitat d'impedir que es realitzés la votació. Mentre que en el cas de la Generalitat, l'enunciat de l'ordre del dia no era impedir la celebració, sinó coordinar-nos com si es tractés d'un dispositiu conjunt en una jornada electoral o una consulta referendària".

El secretari tècnic d'Interior ha explicat el que va dir Puigdemont: "Un mandat judicial no pot anteposar-se als drets dels ciutadans".

"El major Trapero va dir que sempre es compliria el mandat judicial, però que la forma de complir-lo era preservar la normal convivència ciutadana fent un ús proporcional de la força", ha dit i ha afegit: "Desconec si l'1-O Pérez de los Cobos va convocar cap reunió oficial".

Puigserver ha relatat el contingut de la Junta de Seguretat i de la conversa que va presenciar entre el major Josep Lluís Trapero i Diego Pérez de los Cobos: "Ell entenia l'ús de la força només per preservar danys als ciutadans de tercers o de la mateixa força actuant".

Diego Pérez de los Cobos va respondre: "La preservació de la normal convivència ciutadana no podia ser una excusa per no usar la força i incomplir el mandat judicial".

"Pérez de los Cobos va reclamar un comunicat institucional perquè no s'anés a votar als col·legis electorals. El tancament d'aquests espais era la millor manera de preservar la convivència ciutadana", ha afegit.

"El conseller Forn va tenir escasses intervencions" en la Junta de Seguretat, ha dit el testimoni concretant que només ratificava la postura del Govern.

Manuel Marchena ha aturat les preguntes valoratives sobre si va veure enfrontaments l'1-O o si creu que si el control dels Mossos no hagués estat en mans de la Generalitat s'hauria evitat el referèndum. Puigserver només ha tingut temps de dir: "Recordo haver vist imatges a la televisió en què hi va haver xocs i enfrontaments violents".

Puigserver ha quantificat els Mossos en 8.000 agents l'1-O.

Armes de guerra

Durant el 155 l'actuació dels Mossos va ser lleial

També s'ha referit a la compra d'armes: "Amb l'aplicació del 155 es va fer un reajustament de la compra d'armes pels Mossos. A mi em va semblar correcte reduir la munició i vaig donar suport a la decisió".