Torn avui per als observadors internacionals. Els que van venir segons el programa del Diplocat. La seva funció com a testimonis en aquest judici és doble: explicar el comportament de la ciutadania i de la policia l'1-O, i descartar el delicte de malversació, almenys pel que fa al pagament dels viatges dels observadors.

El primer ha estat el diputat alemany Felix von Grünberg, citat per la defensa de Jordi Cuixart, que ha declarat amb el traductor al costat i que va ser a Catalunya l'1 d'octubre del 2017 i que hi va viatjar dos dies abans del referèndum.

L'actitud de tranquil·litat era admirable

Ha explicat com la policia espanyola va arribar al primer centre de votació on era ell i van trencar les portes per entrar després d'escalar les tanques. Però, "l'actitud de tranquil·litat era admirable", ha explicat l'observador. "La gent mencionava que aniria a votar a un altre lloc perquè la policia els havia segrestat les urnes", ha prosseguit.

Grünberg ha relatat el que va veure a tots els centres on va anar negant la violència: "Després vam anar a un altre centre. La situació era molt emotiva perquè s'havien produït trets amb projectils de goma" i "al tercer centre on vam anar la situació també era tranquil·la. Les organitzacions civils sempre posaven de manifest unes pautes d'actuació basades en mantenir la calma". "Tot i les amenaces policials, el comportament dels votants no es veia modificat", ha conclòs. 

Van mantenir una fèrria disciplina

"Van mantenir una fèrria disciplina", ha destacat referint-se al fet d'esperar tantes hores per votar, estar sotmesos a intimidació i no fer ús de la violència, que amb tanta intimidació policial no era fàcil. 

Felix von Grünberg ha negat que la seva funció fos de notari dels resultats ni que tinguessin encarregada cap validació dels resultats. L'objectiu del viatge, ha explicat, era "presenciar sense partidisme, per pura motivació d'interès, el que estava passant a Espanya en aquells moments".

Grünberg ha relatat que des d'anys enrere ha mantingut contactes amb tots els presidents de la Generalitat, des de Jordi Pujol, altres partits com el PSC i, també, amb Carme Forcadell quan era presidenta del Parlament. L'advocada Olga Arderiu, però, ha volgut concretar que la trobada va ser al maig del 2016. L'observador, però, ha dit que es va trobar amb la presidenta del Parlament diverses vegades, abans i després del referèndum.

La malversació del Diplocat

"El meu viatge a Catalunya el vaig pagar jo íntegrament", ha dit taxativament per tombar la tesi de la fiscalia que la Conselleria d'Exteriors va pagar la despesa del viatge i l'allotjament de tots els observadors internacionals. "El motiu del viatge era el meu interès personal i particular amb la situació catalana", ha afegit.

"No hi havia recursos econòmics involucrats en aquest referèndum", ha dit també referint-se a l'organització de l'1-O, que ha atribuït íntegrament a la ciutadania. I ha insistit que "la iniciativa mai va ser per part del Diplocat, l'interès de venir era meu".