"Com hem pogut arribar a aquest punt? A aquest despropòsit? I com ho podem redreçar?", ha dit Santi Vila només començar el seu torn d'última paraula.

"Vaig actuar i vam actuar de bona fe. Jo vaig actuar sempre fidel a les meves profundes conviccions". 

"Crec que sempre em vaig comprometre com a polític respectant l'esperit i la lletra de la Constitució de 1978, la que va definir Espanya com una nació, però com una nació de nacions, de nacionalitats i regions. He procurat ser fidel a aquesta convicció i ho he defensat en privat i en públic. Per defensar aquesta lleialtat a la Constitució, també m'ha tocat el rebre a Catalunya".

La diversitat nacional s'ha de concebre "com un valor i no com un problema", ha assenyalat l'exconseller d'Empresa, que va dimitir el 26 d'octubre, un dia abans que el Parlament aprovés les lleis de desconnexió. "Vam estar a punt d'arribar a l'acord", ha dit Vila assenyalant que es va negociar "fins a l'últim dia, fins a l'últim minut". "No va ser una ingenuïtat que el diàleg i l'acord entre els governs d'Espanya i Catalunya era possible", ha afegit Santi Vila. 

"Enlloc estava escrit que les coses haguessin d'acabar com van acabar el 27 de setembre. Molts vam anar a dormir convençuts que compliríem amb la legalitat i convocaríem eleccions", ha dit Vila preguntant també per què ningú va impugnar els programes electorals i per què no es va aplicar el 155 ja el 6 i 7 de setembre. "Perquè en aquell moment cap bona persona podia creure que allò podia acabar en un despropòsit", ha conclòs l'exconseller.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat