"Com hem pogut arribar a aquest punt? A aquest despropòsit? I com ho podem redreçar?", ha dit Santi Vila només començar el seu torn d'última paraula.

"Vaig actuar i vam actuar de bona fe. Jo vaig actuar sempre fidel a les meves profundes conviccions". 

"Crec que sempre em vaig comprometre com a polític respectant l'esperit i la lletra de la Constitució de 1978, la que va definir Espanya com una nació, però com una nació de nacions, de nacionalitats i regions. He procurat ser fidel a aquesta convicció i ho he defensat en privat i en públic. Per defensar aquesta lleialtat a la Constitució, també m'ha tocat el rebre a Catalunya".

La diversitat nacional s'ha de concebre "com un valor i no com un problema", ha assenyalat l'exconseller d'Empresa, que va dimitir el 26 d'octubre, un dia abans que el Parlament aprovés les lleis de desconnexió. "Vam estar a punt d'arribar a l'acord", ha dit Vila assenyalant que es va negociar "fins a l'últim dia, fins a l'últim minut". "No va ser una ingenuïtat que el diàleg i l'acord entre els governs d'Espanya i Catalunya era possible", ha afegit Santi Vila. 

"Enlloc estava escrit que les coses haguessin d'acabar com van acabar el 27 de setembre. Molts vam anar a dormir convençuts que compliríem amb la legalitat i convocaríem eleccions", ha dit Vila preguntant també per què ningú va impugnar els programes electorals i per què no es va aplicar el 155 ja el 6 i 7 de setembre. "Perquè en aquell moment cap bona persona podia creure que allò podia acabar en un despropòsit", ha conclòs l'exconseller.