Torn avui per a les acusacions en les qüestions prèvies del judici al procés. La fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox han defensat el dret constitucional, el Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem com a legítim per al judici; han negat la sobirania del poble català, el seu dret a decidir, el dret a internacionalitzar el conflicte, el dret a fer un referèndum, i han reivindicat el Codi Penal per sobre dels drets polítics.

L'exhibició de força més potent l'ha fet la fiscalia, que sense complexos ha arribat a dir que aquest judici està plantejat contra la democràcia per les defenses.

La intervenció del ministeri públic s'ha fet en dues parts. "S'ha donat una visió distorsionada de la realitat amb la finalitat de desacreditar la justícia", ha dit en la seva primera intervenció el fiscal Javier Zaragoza. Ha retret a les defenses que "qüestionen la qualitat democràtica de l'estat de dret" i ha remarcat, renyant tothom, que "es pretén transformar en víctimes d'una persecució política qui ha vulnerat l'ordre constitucional i asseure l'Estat al banc dels acusats".

Paradoxalment, tot i defensar que aquest no és un judici polític, la fiscalia ha elevat el to polititzant tot el seu discurs. El relat de la fiscalia ha girat entorn del fet que més enllà dels drets polítics hi ha l'ordre constitucional i que tothom és igual davant la llei. Els polítics també.

"Ningú ha estat processat per les seves opinions, sinó per les seves accions", ha exposat, i ha incidit en el fet amb un to condescendent que "els acusats fa anys que proclamen i defensen aquest projecte polític independentista. S'han manifestat, i que jo sàpiga no se'ls ha perseguit ni se'ls ha judicialitzat, ni han estat perseguits ni detinguts". I ha justificat que "només s'ha posat en marxa la justícia penal quan han infringit els drets fonamentals de la nostra Constitució". I ha sentenciat: "El polític està subjecte al mateix Codi Penal".

Fidel Cadena, l'altre fiscal ha començat més moderat, però a mig discurs s'ha enfilat negant fins i tot la sobirania del poble català.

"És un procés de desconnexió al marge de la legalitat", ha dit. I, com el seu company d'acusació, s'ha referit "als altres", els no independentistes, i ha apel·lat al "respecte a la llei i als drets dels altres".

"No es pot substituir la sobirania del poble espanyol per la de qualsevol poble que la integri", ha dit taxativament Cadena. "La sobirania del poble català no és possible. El poder emana del poble espanyol, del poble espanyol. No hi ha sobirania catalana, hi ha una sobirania espanyola, i està proclamada per la Constitució. La sobirania del poble espanyol es respecta", ha dit el fiscal en el moment més àlgid de la seva intervenció alliçonadora.

"No hi ha sobirania del poble català; hi ha sobirania del poble espanyol", ha repetit.

L'advocada de l'Estat només ha apujat el to en la introducció i també per defensar l'Estat.

"Estem fent un judici penal amb totes les garanties". Així ha començat l'advocada de l'Estat Rosa María Seoaneque exerceix d'acusació i que ha volgut deixar clar que "aquest judici no és una estafa".

La introducció en la seva intervenció, com també ha fet la fiscalia, l'ha dedicada a donar un toc d'atenció a les defenses que van enfocar el seu al·legat en la vulneració dels drets fonamentals.

"Ens veiem obligats a defensar tot el procés (judicial). Estem davant un exercici de dret penal democràtic, davant un exercici de dret penal de l'enemic, com van qualificar ahir algunes defenses", ha dit Seoane.

I Vox, més enllà de donar la nota al principi de la seva intervenció, avui ha fet un trist paper.

El lletrat de l'acusació popular Pedro Fernández ja ha posat el dit a la nafra i ha demanat que Jordi Sànchez es tregui el llaç groc perquè és un clar símbol ideològic.

I el president de la sala ha intervingut ràpid dient que el tribunal "es fa seva la doctrina del TEDH que té dos precedents en sentències de Bòsnia i Bèlgica de desembre del 2018, on es resol que es permet els símbols ideològics o religiosos.

"La sala no posarà cap objecció que portin cap símbol ideològic", ha dit Marchena.

Javier Ortega, l'altre advocat de Vox, va estar ahir durant tota la sessió lluint la bandera espanyola en un braçalet de la mà esquerra. Avui, però, no la duia.

Vox ha fet una intervenció curta i tècnica, i menys agressiva del que s'esperava. Un cop s'han estrenat al judici reclamant que li treguin el llaç groc a Sànchez, la resta, ha estat de poc interès i reiteratiu.

Vox ha tancat la segona sessió, tot i que l'advocat Andreu Van den Eynde ha demanat fer unes consideracions en quatre minuts.

El tribunal es tanca a deliberar i convoca tothom per demà a les 10h. Primer exposarà com ha resolt les qüestions prèvies i després començaran les declaracions amb Oriol Junqueras. Una de les sessions que aixeca més expectació.