"No es pot considerar els líders de l'ANC i Òmnium Cultural com a instigadors d'una insurrecció que no es va produir", diuen els pèrits de la defensa de Jordi Cuixart que han declarat avui sobre els fets del 20 de setembre davant la Conselleria d'Economia.

Els pèrits conclouen que "no hi va haver coerció violenta armada" i que "no hi ha insurrecció popular que busqui coerció violenta pacífica". Destaquen que "els esdeveniments del 20-S i l'1-O no van ser planificats estratègicament en els termes i circumstàncies en què finalment es van produir, o no consten a la causa documents que acreditin aquesta possibilitat".

"Cuixart i Sànchez van fer tot el que van poder per influenciar l'actitud i accions de la multitud", prossegueix l'informe pericial al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Sobre l'1-O, els pèrits expliquen que va ser "un acte de desobediència civil massiva, en el qual es vulnera conscientment, pacífica i pública una prohibició i s'accepten les conseqüències penals d'això per aconseguir un canvi en l'opinió pública que permeti avançar cap a la reorganització política d'una part del territori que demana el moviment independentista".

Els pèrits remarquen que "resulta impossible d'imaginar que un conflicte violent entre 6.000 policies i 2 milions de persones se saldi amb un tan poc balanç de víctimes, a menys que hi hagi una política d'estricta contenció per la part desarmada".