En cinc sessions del judici al procés, les acusacions s’han centrat en el menys greu dels delictes pels quals se’ls acusa: la malversació. I tot i això, fins ara, no han aconseguit demostrar-ho. Aquest dimecres, el fiscal Fidel Cadena ho ha intentat mostrant a l’exconsellera Dolors Bassa unes suposades factures d’Unipost, que l’acusada no ha reconegut que hagin sortit de la Generalitat.

"Això és de la Generalitat?", s'ha preguntat Bassa quan ha mostrat la primera factura. “Això no ho havia vist mai a la vida”, ha insistit en diverses ocasions mentre s’exposaven documents a la sala que formen part del sumari del judici. “No admeto que sigui del meu departament ni de la Generalitat”, ha assegurat al final l’exconsellera.

judici procés Dolors Bassa 2

El fiscal ha exposat una suposada factura per valor de 979.000 euros, una despesa que segons el ministeri públic s'hauria dividit entre cinc departaments de la Generalitat. Aquest extrem ha estat negat per l'exconsellera.

A continuació, s'ha exhibit un altre document, que Bassa no ha reconegut ni tan sols que es tracti d'una factura. "Les factures, almenys de la Generalitat, sempre les he vist molt diferents", ha afegit.

Fins i tot l'exconsellera de Treball ha exposat que, segons li ha comentat el seu advocat, van tenir "alguns problemes" amb Unipost. "Es veu que va arribar una factura que el mateix funcionari que la va rebre la va tornar a enviar perquè no tenien res en aquell departament", ha relatat.

En aquest sentit, Bassa ha negat el delicte de malversació. "El que puc dir és que no es va fer cap despesa a partir del 7 (de setembre), del dia que se suspèn la llei. Abans, no ho sé, perquè no controlo tots els departaments", ha explicat. També ha assenyalat que des del seu departament s'havia treballat amb Unipost, per exemple per informar sobre la renda garantida de ciutadania. Ha instat el fiscal a demostrar que són de la Generalitat.

De fet, aquesta enganxada sobre les factures ha fet que intervingués el seu advocat, Mariano Bergés, per aclarir que la seva clienta no les reconeixia, i que s'havien trobat a Unipost. En aquest punt, el president de la sala, Manuel Marchena, ha deixat clares les dues posicions i ha assenyalat que el tribunal ja ho valorarà quan pertoqui. "No té cap sentit que nosaltres ara ens pronunciem sobre si són factures de la Generalitat", ha dit el magistrat.