Josep Rull ha esgotat els quinze minuts que li ha donat el tribunal per fer el seu al·legat final en el judici al procés. En una sentida intervenció en què ha recordat família i amics, Rull ha defensat que està processat perquè no ha renunciat a l'"activitat política" i ha acusat l'Estat de ser "dèbil" per "imposar el no-diàleg" i fer que "una qüestió política es resolgui penalment".

L'exconseller de Territori ha recordat que la nació catalana existeix des d'abans de la Constitució i que en el referèndum de la seva validació, els catalans van votar massivament a favor d'ella. Per això, ha lamentat que l'any 2010, el Tribunal Constitucional expulsés els catalans de la Carta Magna amb la sentència de l'Estat. "Molts catalans creien que era la seva Constitució i el seu Estat", ha defensat, afegint que l'Estat ha renunciat a ser estat de tots els catalans.

També ha recordat el cas escocès, on s'ha pogut votar en un referèndum d'independència, i ha defensat que només els estats "dèbils" responen com Espanya: amb "no-diàleg" i imposició d'una solució penal. "Els problemes no es prohibeixen, es resolen", ha defensat, afegint que "la democràcia es defensa amb més democràcia i els drets amb més drets".

"Han decidit que no pugui veure créixer els meus fills"

Pel que fa a l'àmbit familiar, Rull ha volgut tenir un record per a la seva mare, a qui li ha dit "marona", i que ha lamentat que "pateix molt i no entén gens què fem aquí", i a la resta de familiars i amics, a qui els ha volgut agrair el suport dels darrers mesos.

En acabar, també ha volgut llançar un missatge contundent al tribunal: "Amb el meu empresonament han decidit que no pugui veure créixer els meus fills, però sigui quin sigui el sentit de la sentència, els deixaré la dignitat d'haver defensat idees legítimes i nobles". En aquest sentit, ha assegurat que espera que puguin viure en un futur en "una república catalana on sigui impossible que algú sigui empresonat per les seves idees".

"Ens en sortirem", ha exclamat en català i, citant Salvador Espriu, ha afegit: "Ens mantindrem fidels per sempre més al servei del poble".