Els poders de l’Estat tanquen files. Després que el rei Felip VI advertís que “no es pot apel·lar a una suposada democràcia sense respectar la llei”, el govern de Pedro Sánchez ha fet seves les paraules del monarca. “Ho saben les forces independentistes, que no han aconseguit cap de les seves exigències inconstitucionals”, ha defensat la portaveu Isabel Celaá en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest divendres. El to contra el sobiranisme ha pujat exponencialment.

En la segona setmana del judici oral al Tribunal Suprem, i en plena precampanya electoral, des de Moncloa han reblat l’escalada dialèctica que ja va poder veure’s en les sessions de control al Congrés i el Senat. La portaveu espanyola ha carregat contra “les falsedats del relat independentista” i ha reivindicat “l’apel·lació que el Rei ens ha recordat”.

L’excusa ha estat el viatge anunciat per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, a Waterloo, per dir al president a l’exili Carles Puigdemont que “la república no existeix”, un viatge que ha dit que no és “sensat”. Però ha aprofitat l’ofensiva contra Cs per carregar contra l’independentisme. Com el Rei, i recordant que “el Tribunal Suprem està fent la seva feina”, ha advertit que “ni la llei pot ser il·legal ni la justícia pot ser injusta”.

A Arrimadas li ha retret que “quan el Tribunal Suprem està fent la seva feina, no és sensat anunciar un viatge a Waterloo”, i en aquest punt s’ha referit a la “tensió i el dany causat per l’independentisme”.

Celaá ha contraposat el “projecte inclusiu” del govern Sánchez davant el “mur d’enfrontament” que li està posant l’oposició, i que considera que s’ha demostrat aquesta setmana al Congrés i el Senat. “Han embrutat el legítim debat polític, ha prevalgut l’insult sobre la dialèctica”, ha criticat.

"No van poder aturar Catalunya"

Sobre la vaga general d’aquest dijous a Catalunya, en protesta contra el judici de l’1-O, des de Moncloa han subratllat el suposat fracàs de l’aturada. “No va ser un èxit”, ha valorat Isabel Celaá, que ha estimat en un 3,7% el seguiment de la convocatòria. A l'aturada de país hi ha contraposat el "diàleg" pel qual aposta el govern espanyol.

“El diàleg que ha realitzat aquest govern està també sent objecte d’interès per part de la ciutadania”, ha assegurat la portaveu espanyola. “Les autoritats catalanes han de sortir de la quimera i tornar a la política i treballar en el marc de la llei i la Constitució”, ha afegit. Ha assegurat que els CDR no representen la “majoria social” de Catalunya, que no és independentista, i que “no van poder aturar Catalunya”.

Celaá ha afirmat que “des del primer dia” han apostat pel diàleg i que ho continuaran fent si guanyen les eleccions i conformen govern. “Aquest diàleg està donant els seus fruits i es veuran”, ha assenyalat.

Davant l’escenari electoral, d’auge de l’extrema dreta, la dirigent espanyola ha volgut subratllar una diferència respecte dels països del seu entorn. “Aquí veiem un assaig diferent, perquè la ultradreta està sent acompanyada per dues forces de la dreta”, ha lamentat en referència al PP i Cs. “No és fàcil veure-ho a França o Alemanya”, ha constatat.

Desnonaments i Franco

La compareixença de la ministra-portaveu ha arrencat lamentant el desnonament, aquest divendres a Madrid, de quatre famílies al barri de Lavapiés de Madrid, amb diversos menors i un nadó d’un mes. “La política no ha arribat a temps”, ha indicat, al mateix temps que ho ha atribuït al seu decret sobre l’habitatge, que va ser tombat per Unidos Podemos i ERC. “Les nostres propostes ho haurien fet impossible”, ha reivindicat.

Un altre tema candent ha estat l’exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos, després que la Moncloa donés 15 dies a la família del dictador per escollir on volen enterrar-lo però que pot presentar recurs al Tribunal Suprem. Celaá s’ha mostrat convençuda que aconseguiran dur-ho a terme malgrat les traves, però no ha deixat clar si serà abans de les eleccions. “Tenim la facultat i ho farem”, ha reivindicat. “Tant de bo les víctimes del dictador haguessin tingut les mateixes garanties que la família Franco”, ha ironitzat.

No obstant això, fonts de la Moncloa recorden que volen fer-ho amb les màximes garanties possibles i que no se saltaran terminis. “El govern no ensopegarà amb ell mateix”, assenyalen aquestes fonts