La declaració de Jordi Cuixart aquest dimarts al Tribunal Suprem ha estat una autèntica pugna amb el fiscal Jaime Moreno. Després que el representant del ministeri públic s’hagi queixat al jutge Manuel Marchena que no li havia respost a les preguntes que li feia, el president d’Òmnium Cultural li ha etzibat que no té altres respostes que les que ha donat.

“És que al senyor fiscal no li agraden les respostes”, ha assegurat Cuixart davant la intervenció del president de la Sala, que ha demanat concreció tant en les preguntes del fiscal com en les respostes de l'acusat. El dirigent social s’ha dirigit directament al fiscal Jaime Moreno per avisar-lo: "Aquestes són les meves respostes. Si li agraden, són les respostes; si no, no en tinc d'altres. No puc dir-li una altra cosa".

Tot ha començat després que Moreno hagi preguntat a Cuixart si sabia si la policia espanyola havia disparat salves en un col·legi abans de reprimir els votants.

El president de la Sala ha tingut retrets per a les dues parts. A Cuixart li ha demanat que “si pot donar resposta sobre si tenia coneixement o no, ens estalviem molt més”. I ha afegit: “L’estem escoltant amb atenció, però ho repeteix, ho repeteix, ho repeteix, i a l’interrogatori li falta agilitat. Així que, en la mesura que sigui possible respongui 'sí' o 'no', o si ha d’aclarir alguna cosa”.

“No s’estengui en consideracions que en principi ja hem escoltat anteriorment sobre el caràcter pacifista, que des de la seva perspectiva no va haver-hi cap acte il·legítim… El tribunal ja n'ha pres nota”, ha assegurat Marchena. Li ha retret que "derivi" les respostes cap a "altres consideracions".

Pocs instants després, davant la disconformitat del fiscal amb les respostes, el magistrat també ha advertit Moreno que “ell té dret a respondre en aquests termes” i que “no podem estar interrogant-lo fins a obtenir les respostes”. I ha conclòs: "El que ell sap és el que ha contestat. Punt. Formuli una altra pregunta".