L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, lletrat del president en l'exili Carles Puigdemont, ha insistit que el procés que se segueix contra els líders del 'procés' no és "judicial", sinó "polític" ja que no s'ha produït "cap delicte" i el que es pretén és "donar un escarment als qui gosen desafiar l'Estat". En aquesta línia, ha afirmat que el judici al Suprem és "la crònica d'una sentència anunciada", que serà "condemnatòria" i "injusta".

La sectorial de l'ANC a Euskal Herria ha celebrat aquest dissabte a Bilbao un col·loqui sota el lema 'Catalunya: Judici a la democràcia', en el qual han participat, a més de Jaume Alonso-Cuevillas , el cantant Lluís Llach, l'empresari Jaume Roures i l'advocada de la plataforma Erabakizaleak/Decisionistas, Irantzu Perello.

Segons ha indicat Cuevillas, "es busca donar un càstig, un escarment a aquests que han gosat a desafiar a l'Estat i, de passada, un avís navegants per a catalans, per a bascos, perquè ningú més no gosi desafiar l'Estat". Al seu entendre, el judici s'està desenvolupant amb el "guió" previst i amb un president del tribunal, Manuel Marchena, que està "lluitant contra un calendari impossible", que ja ho era abans que Pedro Sánchez anunciés la convocatòria anticipada d'eleccions generals i que ara ho és "molt més".

Segons ha indicat, malgrat les "bones maneres" inicials de Marchena, "cada dia veiem més un desequilibri de tractament" entre unes parts i d'altres" i el judici és "la crònica d'una sentència anunciada", que serà "condemnatòria", basada en l'escrit d'acusació i "notòriament injusta".

L'advocat ha afegit que, després de presentar recurs d'empara a l'Estat, els acusats podran "anar a Estrasburg" i aquest tribunal, "al cap d'un parell d'anys, ens donarà amb tota probabilitat la raó". En qualsevol cas, ha esperat que, "abans que arribi la sentència d'Estrasburg, haurà arribat una solució política que farà que des de Catalunya aquesta sentència la vegem pel canal internacional".

"El procés ha posat en contradicció l'Estat"

Per la seva part, Lluis Llach ha remarcat que el "mèrit" del procés català és que "ha posat en contradicció l'Estat", que ha qualificat com a "fundacionalment pervertit". "Estem lluitant contra un Estat corrupte i, en realitat, estem lluitant per drets democràtics elementals", ha indicat.

Llach, que ha criticat la utilització del poder judicial com a "braç armat" d'un estat "corrupte", ha afirmat que, amb independència que "governi l'esquerra o la dreta, qui governa de veritat és aquest Estat". Per això, ha opinat que, "si confiéssim en la bona fe d'alguns polítics", el que "realment els impedeix de conformar unes actituds més democràtiques és el mateix Estat" perquè "és qui mana". "Estem lluitant per explotar l'Estat", ha afegit.

Finalment, l'empresari Jaume Roures ha criticat el paper, en aquest procés, dels mitjans de comunicació que "defensen el relat l'Estat".