L'agència de notícies nord-americana Bloomberg qualifica de "desproporcionada" la resposta de l'estat espanyol al procés. En un article d'opinió escrit pel professor de dret de la Universitat de Harvard i assessor de la Cort Suprema dels Estats Units, Noah Feldman, diuen que el judici dels presos polítics tracta les protestes del 2017 com un cop d'estat, i afirma que "això no és el que va passar". 

És per aquest motiu que l'autor considera que el govern espanyol comet un "error" en "acusar als líders sobiranistes de rebel·lió i sedició, i buscar llargues penes de presó per a ells". 

"Els esdeveniments de la tardor del 2017 no van ser una rebel·lió en el sentit ordinari de la paraula. Va ser una novetat política no violenta que l'estat espanyol va reprimir fàcilment. L'esforç no hauria d'haver tingut èxit, però tampoc hauria de ser criminalitzat severament", explica Feldman al text. En aquest sentit diu que "les protestes polítiques no s'assemblen a res amb un cop d'estat", ja que els líders sobiranistes "no van intentar reunir les seves forces militars". 

Feldman assegura que aquest judici "és una cosa que no esperava veure ma en una democràcia europea que funcionés", i explica que amb aquesta actitud, "el govern espanyol no està projectant força, sinó debilitat". 

"Espanya no és Turquia, i no hauria de comportar-se com si ho fos. Els dirigents catalans van desafiar la Constitució espanyola i la van perdre. Però ho van fer pacíficament, en nom de l'autodeterminació i la democràcia. Això no hauria de ser tractat com un crom, no en una democràcia que confiï amb la força i el poder de l'estat de dret", conclou l'article.