Els advocats de Carme Forcadell han activat la via d'Estrasburg i han presentat la primera demanda contra la presó provisional de l'expresidenta del Parlament al Tribunal Europeu de Drets Humans. L'anunci coincideix amb la declaració prevista per a aquesta tarda de Carme Forcadell en el Tribunal Suprem.

Segons ha explicat l’advocada de Forcadell, Olga Arderiu, la demanda ja ha estat presentada per la presó provisional “injustificada” de l’expresidenta de la cambra, que aquest dimarts declara davant del Suprem. L’encarregada de presentar els detalls ha estat l’advocada internacional Jessica Simor, que ho ha descrit com un “cas excepcional”.

La jurista internacional ha assenyalat que la demanda ha estat presentada per la vulneració de l’article 5 de la Carta Europa de Drets Humans, perquè la presó és “absolutament injustificada”, i més encara quan no hi ha “cap risc de fuga”. També han denunciat una vulneració de l’article 10, relatiu a la llibertat d’expressió, reunió i participació política.

Segons els càlculs de Simor, l’admissió a tràmit s’hauria de produir en uns sis mesos. En cas de ser així, es demanaria explicacions al govern espanyol i podrien tenir una resolució d’Estrasburg en un any o any i mig.

“Aquest cas no és similar a cap altre, és excepcional a Europa”, ha alertat l’advocada internacional. Ha assenyalat que és “excepcional” la detenció del president d’un parlament que “feia la seva feina”.