La Comissió de Defensa de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) ha denunciat la vulneració d'una sèrie de drets en el judici al procés i ha demanat l'expulsió de l'acusació popular de Vox de la causa, l'objectiu de la qual és "visibilitzar el seu programa polític".

Segons ha comunicat l'ICAB, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona i del Lliure Exercici de l'Advocacia ha exigit l'expulsió de la causa del partit polític Vox com a acusació popular ja que considera que la seva intervenció en la mateixa no té cap altre objectiu que donar visibilitat al seu programa polític.

D'una banda, la comissió ha denunciat les presses del Tribunal Suprem durant el judici contra els líders independentistes, el "calendari incert" dels quals repercuteix "negativament" en el dret de defensa, igual com la presó preventiva en el tràmit de les qüestions prèvies.

"Aquest dret es veu seriosament afectat per les condicions horàries i de trasllat a què estan sotmesos els presos", detalla el comunicat.

Dificultats d'accés

La comissió també ha lamentat la dificultat d'accés a la sala d'observadors, tant internacionals com a advocats catalans i espanyols, així com la "incompetència lingüística" de l'interrogatori dels acusats per part de les acusacions.

D'altra banda, la comissió ha posat de manifest que l'acusació està utilitzant proves del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, "sense que les defenses les hagin pogut conèixer, vulnerant el principi d'igualtat d'armes entre acusació i defensa".

"La reafirmació del Tribunal Suprem en continuar sent l'orgue competent confirma la vulneració del dret al jutge predeterminat per la llei", afegeix l'escrit, que també insisteix en la "falta d'imparcialitat del tribunal".

Finalment, la comissió ha criticat la tècnica d'interrogació que, fins al moment, ha consistit a preguntar "sistemàticament sobre la ideologia i les activitats perfectament legals dels acusats, intentat criminalitzar-los".