Quan començarà el judici als membres del Govern i part de la Mesa del Parlament? És una de les preguntes que sobrevola tots els àmbits possibles. Encara falten tràmits judicials i la presentació dels escrits. Demà dilluns, a les 15 hores, s'acaba el termini. Però aquests tràmits tant es poden allargar com no.

En el primer cas, tot apunta que el judici podria començar al gener; almenys les declaracions dels acusats, després de resoldre les qüestions prèvies a final de desembre. L'altra possibilitat és que sigui al novembre i per sorpresa per agafar així els advocats a contrapeu.

Als despatxos dels advocats es preparen les defenses dels presos polítics a contrarellotge i fora de tota normalitat.

Un sumari de 50.000 pàgines i 72 hores de vídeo dificulta la feina de totes les parts. També el fet que els acusats siguin a la presó i que durant vuit mesos hagin estat en diferents centres de Madrid, amb restriccions als lletrats, que no sempre han pogut treballar amb un ordinador ni en una sala amb els seus clients sense estar separats per un vidre. 

La darrera jugada han estat les dificultats per accedir a la totalitat del sumari. El Tribunal Suprem va habilitar el mes d'agost, i això representava per als advocats temps per a revisar bé tot el sumari a l'hora de preparar els escrits de defensa. Però quan van accedir al núvol es van trobar amb arxius buits i d'altres als quals no podien accedir.

La setmana passada l'equip d'advocats de Jordi Cuixart va recórrer a un notari per puntejar tot el que faltava del sumari i va presentar una acta notarial al Tribunal Suprem perquè en quedés constància. Però la resposta va derivar el problema cap al Ministeri de Justícia que és el que controla els serveis informàtics dels organismes judicials.

Es va fer la reclamació, però fins dimecres a la tarda no va estar tot plenament accessible. Davant aquesta situació, el Tribunal Suprem va donar més temps, però aquest temps s'ha traduït en dos dies més, només. El termini s'acaba dilluns i els advocats han activat tots els mitjans per tenir a punt els escrits de defensa.

"És una animalada"

Dijous al matí els despatxos dels advocats treien fum. Alguns d'ells defensen més d'un acusat i cal un escrit de final de la instrucció per a cada pres polític. Tot i que en la majoria dels casos es va en la mateixa línia de no reconèixer el delicte, hi ha línies d'estratègia diferents.

Per tancar l'escrit, però, cal revisar el sumari, i això amb quatre dies "és una animalada", etziba el portaveu d'uns dels despatxos amb més acusats. L'equip de Jordi Pina que defensa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez admet que no hi ha prou temps, però a la vegada es reafirma en la missió impossible que els han assignat: "I tant que ho tindrem!".

Totes les defenses van coordinades, i s'han distribuït les demandes. L'equip de Pina prepara un escrit basat en la demanda de l'arxivament directe. No reconeixen el delicte i, per tant, tampoc la culpabilitat dels seus clients. Un equip d'experts prepara la tesi.

Andreu van Den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras i coordinador de les defenses de Carme Forcadell, Dolors Bassa i Raül Romeva, posarà de manifest que no s'ha fet bé la instrucció i prepara la demanda de diligències per argumentar la via de la indefensió.

"Tot el volum del sumari és impossible de controlar per un ésser humà", diu Van Den Eynde, que remarca que "aquest material no es pot treballar". I això dona suport a l'argument de la indefensió que, de fet, han estat present en tota la instrucció, des del mateix moment que els van citar per anar a declarar, amb poc més de 24 hores de temps i amb un dia festiu al mig.

Entre les demandes hi ha l'exhort del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La fiscalia, ferma

També la fiscalia té temps fins dilluns i també s'ha trobat amb part del sumari inaccessible. Però el Ministeri Públic ha tirat pel dret, i tot i no poder consultar alguns escrits que, potser, haguessin posat en qüestió el delicte de rebel·lió, ha continuat redactant el seu escrit d'acusació basat en aquest tipus delictiu, que comporta una pena de 30 anys.

Diverses fonts assenyalen que, malgrat que hi havia l'expectativa que la fiscalia rebaixés el delicte i la pena, tot fa pensar que el Ministeri Públic farà una demanda de màxims i situarà la petició en 30 anys de presó pel delicte de rebel·lió.

Tres escenaris

Fonts judicials assenyalen tres escenaris probables. El primer, que el judici sigui al mes de gener. És el que ara mateix se sent més, tot i que això no vol dir que acabi sent així. Alguns advocats afirmen que podria començar amb les qüestions prèvies després del pont de la Puríssima i deixar ja per al gener les declaracions dels acusats. 

L'altra hipòtesi és una nova jugada del Tribunal Suprem que acceleri els tràmits i fixi l'inici del judici al mes de novembre per agafar fora de joc i a contrapeu els advocats de les defenses.

I la possibilitat menys improbable és fer el judici més tard del mes de gener, acostant-lo a les eleccions municipals i europees.

El calendari de tràmits

Un cop presentats els escrits aquest dilluns, encara hi ha tres tràmits que cal que activi el Tribunal Suprem. Cal la redacció de la interlocutòria de conclusions del sumari. Després, el mateix Suprem ha de presentar les qüestions de conclusió prèvia al pronunciament. Un tràmit pel que s'ha de fer en una vista pública. I, finalment, s'ha de dictar la interlocutòria d'obertura de judici.