El professor universitari de dret constitucional Joaquín Urías ha publicat un article al portal alemany Verfassungsblog en què retrata la justícia espanyola actual. Aquesta revista està especialitzada a analitzar els conflictes polítics i socials actuals d'arreu del món a través de perfils i firmes consolidades en la matèria. El Verfassungsblog està adscrit a la Berlin Social Science Center, un dels centres de ciències socials més importants d'Europa.

Amb el títol Espanya té un problema amb el seu poder judicial, Urías situa el punt de partida en una qüestió d'imatge pública d'independència i imparcialitat que li manca. I ho argumenta amb exemples que troba a les xarxes socials on "molts jutges fan declaracions sobre política, sovint mostrant el seu suport al partit d'extrema dreta Vox". O bé "en els mitjans de comunicació, és normal que els jutges ataquin el feminisme com a ideologia o insultin els parlamentaris d'esquerra".

Per tot plegat, Urías conclou que les visions polítiques dels jutges "determinen sovint i clarament les seves posicions legals en contradicció amb els mandats de la Constitució, especialment pel que fa a l'exercici dels drets civils". Carles Puigdemont o Toni Comín ja s'han fet ressò de l'article a través de Twitter.

El catedràtic se centra en dos aspectes que han restat credibilitat a la justícia espanyola: "la forma com es designen els jutges del Tribunal Suprem", de la qual lamenta la manca d'independència política i la designació des d'òrgans com el Parlament o el mateix govern. Per Urías això és una anomalia que no es dona en els països avançats d'Europa, i per tot plegat fomenta "el clientelisme". I assenyala que, encara avui dia, alguns juristes "van ser designats amb Franco, tot i ser una minoria, però el sistema de selecció continua sent el mateix".

La segona línia amb què treballa Urías és "el conservadurisme" d'aquest òrgan, que ja el marquen "uns estudis que no són accessibles per a tothom". Per tot plegat, i afegint el procés d'independència de Catalunya, el catedràtic assegura que aquests problemes s'han posat sobre la taula i han anat a més.