Per 59 contra 50 vots, el pacte de les tres dretes ja és una realitat i ha donat els seus fruits. Amb els vots del PP, Ciutadans i Vox, Juanma Moreno ha estat investit aquest dimecres a la tarda nou president de la Junta d’Andalusia. Malgrat el blanqueig que n’ha fet el nou cap de l’executiu, els vots de l’extrema dreta han estat imprescindibles per a posar fi a quatre dècades de socialisme al Palau de San Telmo i fer-ne fora Susana Díaz. Ara la incògnita és si la fórmula serà reproduïda en altres indrets de l'Estat.

Poc més d’un mes després de les eleccions, i malgrat les crides de l’esquerra a fer un “cordó sanitari” a l’extrema dreta a l’estil dels fronts republicans francesos contra el Front Nacional, la triple aliança ha estat possible. Les negociacions han tingut lloc a Madrid, a 500 quilòmetres d’Andalusia, i s’han rubricat a Sevilla en forma de dos acords. Els populars han lligat Ciutadans, que serà el seu soci de govern, amb 90 mesures, i a Vox, que li ha permès la investidura, amb 37 mesures.

Vox no formarà part del govern de la Junta d'Andalusia, però ha tingut la clau de la investidura i pot tenir la de la governabilitat. Els seus 12 vots seran imprescindibles per aprovar iniciatives al Parlament. El portaveu de la formació a la cambra, Francisco Serrano, es felicitava durant la seva intervenció del seu poder. “Sense acritud, nosaltres hem propiciat el canvi i que es posi fi als seus anys”, ha assegurat dirigint-se a la presidenta sortint. “No ha estat gràcies al PP i Ciutadans”, ha volgut deixar clar. Ha avançat que no abandonaran els seus objectius, com l'expulsió de 52.000 immigrants irregulars o la derogació de la llei de violència masclista.

Malgrat tot, les tensions hi seran. En tot moment, Ciutadans s'ha desentès dels acords entre el PP i Vox, i no ha participat en cap taula de negociació a tres bandes. El qui serà vicepresident, Juan Marín, ha avisat aquest dimecres que al partit “només el vincula l’acord de govern amb el PP”, i que “de la resta” no en seran responsables i no se’n sentiran vinculats.

Moreno: "Sense cordons sanitaris"

En el seu discurs d'investidura, després dels acords tancats amb Ciutadans i Vox per a fer-la possible, el presidenciable va defensar la necessitat del diàleg amb tots els grups, inclosa la formació ultra. "Un govern de canvi ens obliga a entendre'ns, a parlar entre tots, a fer del diàleg la saba nova de la política a Andalusia. Sense complexos, sense prejudicis, sense cordons sanitaris", va defensar.

Justament sobre aquests pactes, el candidat va demanar a l'oposició "respecte institucional" per tots els grups parlamentaris, i va denunciar els "escraches" organitzats aquest dimarts davant del Parlament andalús. Va argumentar que "qui ha marcat aquest nou temps són els andalusos" a les urnes.

Díaz avisa Moreno sobre la ultradreta

L'última a intervenir durant el debat d'investidura, com a líder del principal grup parlamentari, ha estat la presidenta sortint, Susana Díaz. I ha volgut enviar una advertència al candidat a la investidura: està en mans de l’extrema dreta. Després de les comparacions de Juanma Moreno entre el canvi de govern i la Transició, i les referències a Adolfo Suárez durant el seu discurs, Susana Díaz ha replicat. “Suárez va liderar la Transició i va enterrar el franquisme, i vostè accedirà a la Junta amb els hereus del franquisme”, li ha etzibat.

La dirigent socialista ha assegurat que el del PP i Cs és un govern “de canvi a pitjor”, i ho ha descrit com a “bloc d’involució”. En aquest sentit, ha recordat, fent referència a la intervenció del portaveu de Vox, que els ultres tenen “la paella pel mànec”. I li ha retret: “Només gràcies a aquests vots de l’extrema dreta té possibilitat d’obtenir-ho”.