Edita Edita data i hora

 

 

 

Després de mesos desaparegut de l'escena pública, ahir el rei Joan Carles I va reaparèixer en una televisió francesa. El motiu era l'emissió per France 3 del documental "Jo, Joan Carles, rei d'Espanya", un autèntic panegíric de la figura del monarca, amb la biografia del qual es volia repassar l'etapa històrica que va des del franquisme fins a l'arribada de la democràcia. El rei va explicar al documental diverses revelacions sobre la seva relació amb el dictador Francisco Franco.

"El dia abans de morir, Franco em va agafar la mà i em va dir que havia de mantenir la unitat d'Espanya, i això he fet a la meva manera". Aquesta va ser una de les afirmacions més destacades del monarca al documental. Joan Carles I també va assegurar que quan va arribar a Espanya va preguntar al dictador "I ara què he de fer?", al que segons el monarca li va respondre "has de sortir al carrer perquè et coneguin".

El fins fa poc Cap d'Estat també va assegurar que "Franco era una persona molt hermètica, excepte amb mi. Un dia em va preguntar si volia ser Cap d'Estat i li vaig dir que sí". Al que afegia "Franco tenia molts seguidors no va ser fàcil convèncer-los dels avantatges de la democràcia".

La legalització del Partit Comunista

A més de la relació amb Franco, el rei també va explicar detalls menys coneguts sobre la decisió de legalitzar el Partit Comunista abans de les primeres eleccions de la democràcia espanyola. Segons explica el monarca emèrit, ell tenia molt clar que "no hi podia haver democràcia sense el PCE".

 

Per això explica que va fer "que transmetessin a Santiago Carrillo el missatge uns mesos abans, amb l'advertència de que ho faria quan i com jo volgués" al que segons Joan Carles I ell hauria acceptat i hauria "recolzat la monarquia i la bandera espanyola".

La relació amb la seva família

Un monarca visiblement emocionat també relatava com va viure la mort del seu germà. "El trobo molt a faltar", així de contundent explicava els seus sentiments. Sobretot remarcava que trobava a faltar "no tenir-lo al costat, no poder parlar amb ell o discutir amb ell". A més, recordava que estaven "molt units" i que s'estimaven "molt" mútuament.

 

També sobre el seu pare, Joan Carles I el rei va remarcar que "va ser un home que va renunciar a tot per la democràcia i la monarquia". Al que també va afegir: “ara penso que l'acte d'abdicació del meu pare havia d'haver estat més solemne i amb més pompa, perquè s'ho mereixia".

Les anècdotes del 23F

El rei Joan Carles I recorda durant l'entrevista com va viure la nit del cop d'Estat i explica la manera en què va aconseguir que el missatge que havia gravat arribés a TVE. Segons relata, el capità que estava al capdavant de les topes a TVE era "molt amic del cap de la meva casa" i aleshores aquest el va trucar i li va dir "escolta, quines ximpleries estàs fent? Deixa que vinguin les càmeres a gravar", i ho va acceptar.

 

També sobre aquest moment d'incertesa de la història d'Espanya, el monarca reconeix que es "va trigar una mica, i que això va posar nerviosa a la gent".