La publicació alemanya Jetzt, vinculada al segon diari alemany, el prestigiós Süddeutsche de Munic, ha publicat un reportatge sobre "per què especialment els joves catalans volen marxar d'Espanya", i ha apuntat que això té molt a veure "amb les omissions" de la generació anterior sobre el franquisme.

El reportatge posa com a exemple una dona gran a la concentració de Tsunami Democràtic durant la jornada de reflexió. "Volem desobeir la llei", diu una dona gran, feliç, tot assenyalant-se a ella i als seus amics. Porten aquí des de fa sis hores. "El que la nostra joventut ha dut és fantàstic. N'estic molt orgullosa. I feliç. Però -i mira al voltant- també tenim una mica de por. De la policia. Encara que no tant com llavors. No tant com llavors perquè no ens atrevim a fer això", diu la dona".

Jetzt

"Per què especialment els joves volen marxar d'Espanya", es pregunta Jetzt. "El moviment independentista de Catalunya ha guanyat popularitat al llarg dels anys. Té molt a veure amb les omissions de la generació anterior"

La revista aclareix que el "llavors" fa referència al franquisme. "El feixisme, els afusellaments, els camps d'internament i l'opressió de la cultura catalana. "Aquell llavors", però, va ser fa més de 40 anys. El "llavors" ha restat present al cap de la gent", resumeix.

Segons Jetzt, ha entrat en crisi la transició política que es va implantar a Espanya el 1978, i això explica el fenomen. "El 1975, quan va morir Franco, a Espanya es va decidir que els crims de la dictadura feixista no serien investigats judicialment, per facilitar la transició a la democràcia. El risc d'un altre cop militar era patent en els anys posteriors a la dictadura. I el 1981, partidaris del dictador mort i la Guàrdia Civil van ocupar el Congrés espanyol i van agafar els diputats com a ostatges", recorda.

La "incapacitat" espanyola per fer front a aquest passat és el que hauria fet popular l'independentisme entre els joves catalans. Apunta en aquest sentit l'impacte que ha tingut la posta en marxa de Tsunami Democràtic, "que té un important nivell d'acceptació entre la població" i compta amb el suport de figures com Pep Guardiola.

Jetzt apunta també la diferent visió que hi ha a Catalunya i a Espanya del que ha succeït. Mentre que a Espanya es veuen els dirigents catalans "com a terroristes", a Catalunya molts els veuen "com a víctimes".