La Joventut Liberal Europea (LYMEC, del nom original en anglès Liberal Youth Movement of the European Communities) ha aprovat una resolució que demana mediació internacional entre la Generalitat i l'Estat espanyol per resoldre l'actual situació política.

El text ha obtingut llum verda durant el congrés d'aquesta organització, formada per les joventuts de diversos partits europeus com la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) i les de Ciutadans.

Concretament, el text fa una crida a la "desescalada" del conflicte, rebutja "qualsevol abús" del poder judicial com a element de "repressió contra periodistes, càrrecs electes i voluntaris" durant el referèndum "pacífic" de l'1 d'octubre de 2017 i condemna la "brutalitat de les forces policials espanyoles contra votants" d'aquella jornada.

EuropaPress 3624117 lider ciudadanos ines arrimadas presentacion edmundo bal candidato

La presència de les joventuts del partit d'Arrimadas no han impedit que el congrés aprovés per majoria aquesta resolució / Foto: Europa Press

Posicionats des del 2017

Ja el 2017, quan l'1-O va donar la volta al món, aquesta organització va condemnar l'ús de la violència i va cridar a trobar "una solució diplomàtica que respectés l'imperi de la llei i la llibertat d'expressió i reunió". Tot i apuntar que el referèndum "és una violació de la Constitució espanyola", la Joventut Liberal Europea va reivindicar que "votar en un referèndum hauria de ser la millor pràctica per tal de resoldre els conflictes polítics territorials".

"Per tant, instem el govern espanyol i les autoritats catalanes a dialogar per trobar una solució legal que permeti un referèndum, seguint l’exemple del Regne Unit pel que fa al referèndum d’independència escocesa", van mullar-se.

De fet, ja el 2013 aquestes joventuts es mostraven a favor del dret a decidir quan van aprovar una resolució a instàncies de la mateixa JNC en suport al "dret a decidir de les nacions sense Estat".

Sembla ser que la presència de Ciutadans en aquesta organització no ha aconseguit minvar el seu suport a l'autodeterminació. I això cada vegada sembla més sentenciat tenint en compte la crisi que pateix el partit d'Inés Arrimadas arreu de l'Estat.

 

Imatge principal: videoconferència del congrés celebrat per part de la Joventut Liberal Europea aquest cap de setmana / Twitter: @LYMEC