Josep Costa, vicepresident primer del Parlament, ha afirmat, en relació amb la decisió del Tribunal Constitucional sobre el ple per investir Carles Puigdemont, "que el recurs del Govern espanyol no té cap fonament és evident perquè tenia en contra el Consell d'Estat, els lletrats i el magistrat ponent".

En el seu compte de Twitter, Costa, diputat per JxCat, ha afegit seguidament que el fet que el Constitucional "surti amb això per salvar la cara al govern central només demostra la politització i la falta d'independència del TC".

El Tribunal Constitucional ha impedit per unanimitat qualsevol sessió d'investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat que no sigui la presencial, de manera que prohibeix que el debat i la votació se celebrin per mitjans telemàtics o per la substitució per un altre parlamentari.

Es tracta d'una mesura cautelar acordada en resposta al recurs que va interposar ahir el Govern espanyol i que va acompanyada d'un requeriment en el qual adverteix als membres de la mesa de la cambra catalana de les responsabilitats, incloses les penals, en què poden incórrer si desobeeixen aquesta suspensió.

Josep Costa havia advertit en una entrevista concedida abans de conèixer-se la resolució del TC que el seu grup acudiria al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg si el Constitucional avalava al Govern espanyol en el seu intent d'impedir la investidura com a president català de Carles Puigdemont.

De la seva banda, Marta Pascal, coordinadora general del PDeCAT, ha dit a Twitter que "la falta de sentit d'Estat i d'esperit democràtic del Govern de M. Rajoy ha enfonsat l'Estat espanyol en la pitjor crisi institucional de la seva història recent. Exigim democràcia".