L'alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha intervingut finalment en la crisi de Ceuta. Borrell, que és l'únic aliat internacional que té Espanya en el contenciós davant l'evidència que els EUA no es mullen contra el Marroc, ha mantingut una conversa amb el ministre d'Exteriors marroquí, Nasser Bourita.

Borrell ha transmès al ministre marroquí la intenció de la UE d'abordar conjuntament la situació de Ceuta.

En un contacte per fer seguiment de la crisi política a la ciutat autònoma, que ha qualificat d'"honest", el cap de la diplomàcia ha insistit en la necessitat de preservar la relació entre la UE i el Marroc "construïda al llarg dels anys".

"L'objectiu és abordar de manera conjunta els desafiaments als quals ens enfrontem i trobar una solució per superar les tensions actuals", ha defensat Borrell, mantenint un to conciliador amb Rabat.

En les últimes hores, Brussel·les ha mantingut diversos contactes amb el regne alauita. En una trucada anterior, el comissari d'Ampliació, Oliver Varhelyi, va rebre la garantia de les autoritats del Marroc de controlar el pas de persones a Ceuta, després de l'arribada massiva de migrants registrada a principis de setmana.

Borrell defensa la tesi espanyola que Ceuta i Melilla són fronteres d'Europa, i impulsa aquest criteri al si de la UE. En canvi, el departament d'Estat dels EUA va indicar ahir que la crisi de Ceuta és un problema intern hispano-marroquí. Els EUA no volen pressionar excessivament el Marroc, perquè aquest país ha contribuït a aconseguir un acord de pau en el conflicte entre Hamàs i Israel, i representa un factor d'estabilitat al món àrab.