Josep Borrell exerceix d'amfitrió de la reunió dels ministres d'exteriors dels estats membres de la Unió pel Mediterrani, que se celebra aquest dijous a Barcelona. Qui a partir de l'1 de novembre serà el nou cap de la diplomàcia europea ha aprofitat el discurs de benvinguda per assenyalar que la independència és un problema. La primera notícia la va donar abans fins i tot de celebrar-se, repetint el veto al Govern Torra-Aragonès. Per segon any consecutiu l'executiu espanyol no ha convidat a la trobada cap representant de la Generalitat, com havia estat habitual en edicions anteriors. 

El Fòrum per la Mediterrània és una cita intercontinental que reuneix anualment una quarentena de ministres de la ribera del Mediterrani que té com a objectiu aprofundir en la cooperació entre els països membres, en aspectes clau com poden ser el canvi climàtic, les crisis migratòries o el desenvolupament econòmic. 

En la intervenció inaugural, Borrell ha expressat quines són les principals preocupacions de la política exterior europea. És aquí on ha identificat "els rebrots populistes i nacionalistes que esquerden els valors de la Unió Mediterrània". Abans, sense anomenar això sí el cas català, ha advertit que "no es tracta d'independència sinó d'interdependències". 

Precisament darrera seu ha pres la paraula qui encara ocupa el càrrec que ostentarà Borrell d'aquí a tres setmanes. Abans passar-li el relleu, la italiana Federica Mogherini li ha marcat el pas, posant l'èmfasi en la necessitat que "en una època de confrontació com la nostra, encara que sigui una confrontació regional, és important explorar les vies de diàleg i els espais de cooperació". I ha afegit que "en una època en que preval l'unilateralisme calen espais com aquest". 

La d'avui és la quarta vegada que Barcelona acull una trobada que, fins que Borrell va arribar al ministeri d'Exteriors havia comptat amb la participació de la Generalitat. De fet, l'any 2017, Carles Puigdemont va ser l'encarregat de pronunciar el discurs inaugural. Va parlar en tres llengües, català, castellà, anglès i francès.