Josep Borrell ha estat esborrat del seu poble natal, la Pobla de Segur, després que aquest dijous el ple de l'Ajuntament hagi aprovat canviar el nom del passeig que duia el seu nom pel d'1 d'Octubre, complint així el resultat d'una consulta ciutadana celebrada ara fa un any. Fins ara, el municipi comptava amb un passeig i un carrer batejats amb el nom de Josep Borrell i Fontelles, actual alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat. Marc Baró, alcalde de la Pobla de Segur, ha explicat que el passeig que voreja el riu passarà a dir-se passeig del Flamisell i el carrer es dirà 1 d'Octubre. A la consulta organitzada per l'ajuntament hi van participar 322 persones —una xifra molt baixa, tenint en compte que el municipi té 3.000 habitants— de les quals 250 van apostar pel canvi, mentre que 64 volien mantenir el nom. 

El PSC critica que el govern castigui "un poblatà il·lustre"

El canvi de nom s'ha votat al ple celebrat aquest dijous a la tarda a l'Ajuntament de la Pobla de Segur amb els 8 vots dels regidors d'ERC i Junts a favor, i els 3 en contra del PSC. El portaveu del PSC a l'Ajuntament de la Pobla de Segur, Carles Boix, s'ha mostrat molt crític amb la decisió i ha afirmat que "el dia d'avui no serà recordat com un dia d'unió i retrobament, sinó com un dia a lamentar", en el que l'equip de govern ha decidit "castigar un poblatà il·lustre, com és Josep Borrell". Boix ha dit que se li ha retirat el nom al passeig "pel simple fet d'expressar en públic les seves opinions polítiques". "Avui és un dia molt trist per a la democràcia i per la Pobla", ha sentenciat Boix. En el ple d'aquest dijous, ha explicat Boix, l'equip de govern, d'Esquerra Republicana, el que fa és "practicar la més rància actitud inquisitorial i la més dura prepotència", tirant endavant la decisió de retirar el nom del passeig d'acord amb el resultat "d'una consulta fracassada". De fet, el portaveu socialista ha recordat que "hi va haver un 75% d'abstenció i una participació irrisòria, de poc més d'un 10% de la població".

El reclam per esborrar el nom de Borrell ve de lluny, i es va produir com a reacció a l'actitud bel·ligerant del polític socialista durant els moments àlgids del procés, en què va col·laborar amb l'entitat socialista Societat Civil Catalana i va fer declaracions molt polèmiques contra l'independentisme. Unes paraules el desembre del 2017, en plena campanya per a les eleccions al Parlament de Catalunya, van provocar especial indignació, ja que Borrell va afirmar que calia "desinfectar Catalunya". Pocs mesos després l'Ajuntament va aprovar una moció per convocar la consulta, que no es va celebrar fins 5 anys més tard.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!