La determinació del ministre d'Exteriors, Josep Borrell, de dinamitar la política exterior del Govern és un fet. El govern espanyol ha posat en marxa una ofensiva contra les delegacions a l'exterior i ha informat les autoritats dels EUA i de cinc països europeus que les oficines que s'hi han obert estan impugnades davant dels tribunals espanyols.

El ministeri ha fet la comunicació a les autoritats dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Suïssa, Itàlia i França, on hi ha les primeres que va anunciar el llavors conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall. 

En resposta a una pregunta del diputat de Ciutadans Fernando Maura, el govern espanyol precisa que les ambaixades espanyoles en aquests països han informat les autoritats locals que s'ha recorregut contra l'obertura de les oficines per les obligacions que imposa la Llei d'Acció Exterior. També afirma que "segueix amb gran atenció les activitats de les esmentades delegacions".

Ernest Maragall delegació Itàlia - Govern Exteriors

Ernest Maragall en la reobertura de la delegació a Itàlia. Foto: ACN

Es va recórrer contra l'obertura de les oficines per un motiu formal: no es va comunicar a l'executiu espanyol amb prou temps perquè els ministeris d'Exteriors, Hisenda i Política Territorial emetessin els informes que exigeix la llei, informes preceptius però no vinculants.

El Govern va comunicar l'obertura de les oficines 24 hores abans de publicar-les al Diari Oficial de la Generalitat. Això va motivar una picabaralla entre Maragall i Borrell: el primer va dir que en realitat era una "reobertura" d'oficines que s'havien tancat amb l'aplicació de l'article 155, i el segon va respondre que, en tal cas, tornaria a presentar el recurs que ja s'havia presentat i que va decaure amb el 155.

El fet és que el ministeri que encapçala Borrell no pot impedir que el Govern obri aquestes oficines, de manera que es dedica a controlar exhaustivament les seves activitats i intenta boicotejar-les.