El metro de París ha quedat inundat de cartells de la nova pel·lícula d'animació 'Josep', la qual explica la història del pintor antifranquista Josep Bartolí. Feta amb els dibuixos d'Aurélien Froment, més conegut com a Aurel, 'Josep' explica la història de Bartolí un cop acabada la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

"Aclaparat per la riuada de republicans que fugien de la dictadura franquista, el govern francès els tanca en camps. Dos homes separats per filferro es faran amics. Un és policia i l’altre dibuixant. De Barcelona a Nova York, la veritable història de Josep Bartolí, lluitador antifranquista i artista excepcional", relata la sinopsis del film.

Després de lluitar en diversos fronts del conflicte civil espanyol, Bartolí també va passar per diversos camps de refugiats francesos fins a poder exiliar-se, primer a Mèxic, on va ser acollit per la famosa pintora Frida Kahlo, i després a Nova York, on va treballar com a dibuixant i dissenyador i va acabar morint el 1995. Bartolí, però, va poder tornar a Catalunya el 1977. Des d'aquell moment aniria anant i venint fins la seva mort.

El film està disponible en set cinemes de la capital francesa. Ho pots consultar aquí.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat la seva il·lusió perquè "per fi" es descobreixi Josep Bartolí pel gran públic.

A més, el pròxim 2 d'octubre es celebrarà un col·loqui a la delegació del Govern a França on hi participarà Georges Bartulí, nebot de l'històric artista.