Les memòries de l'exministre d'Exteriors de Mariano Rajoy, José Manuel García-Margallo, són a punt de sortir a la venda. El digital Vozpopuli, que hi ha tingut accés, assegura que dedica tot un capítol a carregar contra Soraya Sáenz de Santamaría, l'ex-vicepresidenta del govern espanyol. L'acusa, sobretot, de no saber gestionar la crisi catalana provocada pel procés.

Reconèixer la força de l'independentisme

Margallo desvela que la clau de les seves discrepàncies amb Sáenz de Santamaría (i amb Rajoy) venien del procés. De fet, Margallo argumenta que el 2012 ell va reconèixer públicament l'èxit de la manifestació de la Diada i va emplaçar el govern a reaccionar front a la situació catalana. Argumenta que la inacció de Rajoy i Santamaría van ajudar a donar ales a l'independentisme. També revela que va ser molt estigmatitzat en cercles governamentals pel fet de presentar-se a un debat televisat a 8TV amb Oriol Junqueras (de qui parla a les seves memòries amb un to respectuós). Margallo apunta que "tornaria a debatre" amb els independentistes.

Deu negrets

El capítol dedicat a Soraya es titula "Deu negrets", en referència a una novel·la d'Agatha Christie (i a una peculiar cançó nord-americana) que explica una història en què tots els personatges van morint d'un en un fins que desapareixen tots. Margallo assegura que Sáenz de Santamaría va anar apartant, progressivament, tots els polítics que eren propers a Rajoy fins a quedar només ells dos. I després no res. No és estrany que en la presentació d'aquestes memòries García-Margallo compti amb el suport dels enemics de Sáenz de Santamaría. El mateix Casado presentarà el llibre a Madrid.