Aviat farà dos anys dels atemptats del 17 d'agost a La Rambla de Barcelona i Cambrils en els quals van morir una quinzena de persones. Al llarg de l'últim any, al Parlament de Catalunya hi ha en marxa una comissió d'investigació per mirar d'esclarir els detalls de l'operatiu policial i la investigació, però també la relació entre el CNI i l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, l'autor intel·lectual dels atacs i que va morir un dia abans a l'explosió d'Alcanar. 

Aquest dimarts la comissió ha citat l'exsecretari d'Estat de Seguretat durant aquell estiu, José Antonio Nieto, que ara exerceix com a portaveu del PP al parlament andalús. Des d'allà, des d'Andalusia, ha comparegut per videoconferència i després de dues rondes de preguntes dels grups parlamentaris ha acabat explotant indignat. "És delirant, tendenciós i lamentable", s'ha exclamat, "no val tot, no poden utilitzar un fet tan dolorós com un atemptat per portar l'aigua al seu molí". Visiblement ofès, en el seu últim torn, ha inquirit si "estan dient que l'atemptat de Barcelona i Cambrils els va organitzar algú des d'un organisme públic? O que havent-lo pogut evitar no ho han evitat? Això no es pot fer, no s'ho mereixen ni els catalans ni els espanyols".

 

Interrogat per si Es Satty era o no confident del CNI, ha evitat contestar-hi directament, "no puc respondre sí o no, no sóc ni l'imam ni el CNI", però acte seguit ha afegit que "és lògic que es comparteixi informació" amb determinats presos del crim organitzat i hi ha admès contactes. 

Abans de ser imam de Ripoll, Es Satty havia estat condemnat per un delicte de tràfic de drogues, motiu pel qual va ser empresonat. "En aquell cas, com estableixen els protocols s'estableix un contacte amb el CNI", ha explicat Nieto, que ho ha emmarcat en "les mesures de control i prevenció amb persones que poden tenir coneixement d'algun tipus d'activitat terrorista finançada a través del crim organitzat, per saber si poden tenir relació amb alguna estructura terrorista". 

Ara bé, qui fou el cap de la seguretat a Espanya amb el govern Rajoy ha responsabilitzat els Mossos d'Esquadra de no haver "detectat la radicalització de l'imam de Ripoll", "els corresponia" a ells "perquè són policia integral", ha assenyalat. En aquest sentit, s'ha tret del damunt qualsevol responsabilitat, "és una desgràcia de la qual no es pot culpar als Mossos, però tampoc a ningú més". Malgrat aquesta afirmació, ha aprofitat per manifestar que "no vam tenir accés a la zona de l'explosió d'Alacnar perquè corresponia als Mossos i no ens van demanar col·laboració". 

Es tracta del primer alt càrrec policial del govern espanyol que participa d'aquesta comissió. A l'inici de la intervenció, Nieto ha recordat que "si estàvem a nivell 4 sobre 5 és perquè teníem la percepció i les dades per intuir que la possibilitat d’un atemptat era una amenaça real" i s'ha queixat que "alguns ens van dir que era una excusa per mantenir la pressió policial al territori", en un moment polític convuls, a escassos mesos de l'1-O. 

De passada, rep per l'1-O

Una de les principals responsables d'haver-li fet perdre els papers ha estat la diputada de la CUP Natàlia Sànchez. Durant la primera tanda de preguntes, ha aprofitat per denunciar el paper de José Antonio Nieto com a màxim responsable de la seguretat de l'Estat durant l'1-O. "Condemno la seva responsabilitat i l'acuso d'exercir la violència contra gent pacífica".