L'exministre de l'Interior del Partit Popular Jorge Fernández Díaz ha fet públic aquest dimarts el seu posicionament en favor de la demanda tant del PSOE com del que fos el seu 'número dos', Francisco Martínez, de què s'inclogui al PP com a partícip a títol lucratiu en el judici per l''Operació Kitchen'. Fer seure al PP al banc dels acusats és una mesura que Díaz considera "òbvia, coherent i necessària", i així ho ha fet públic aquest dimarts la defensa del qui fou ministre de l'Interior i ara processat per la seva participació en aquesta operació parapolicial. En un escrit la defensa de Férnandez Díaz indica que del relat fàctic dels escrits d'acusació es desprèn que "l'origen i epicentre dels fets presumptament delictius va ser l'espionatge i la sostracció a la família de Luis Bárcenas, l'extresorer del PP, d'informació suposadament perjudicial per als interessos del Partit Popular, sempre en el seu benefici i utilitzant per a tals finalitats fons reservats". Una lectura dels fets que, segons la defensa de l'exministre i també segons el PSOE, situaria al PP com a partícip a títol lucratiu, un fet que portaria a la formació llavors liderada per Mariano Rajoy a seure al banc dels acusats.

Per aquest motiu, la defensa de l'exministre apunta que sent així i sol·licitant-se en l'acte d'obertura de judici oral una condemna en via de responsabilitat civil per a l'Administració de l'Estat, "resulta obvi, coherent i necessari incloure al PP com a partícip a títol lucratiu". En aquest escrit, la defensa de Fernández Díaz respon a la diligència del jutjat que demanava que les diferents parts es pronunciessin sobre els diferents recursos d'apel·lació presentats contra l'acte d'obertura de judici oral del passat 13 d'octubre.

L'instructor d'aquesta causa, el magistrat Manuel García Castellón, va acordar enviar a judici tant a l'exministre com a l'excúpula del Ministeri per aquesta operació parapolicial i alhora rebutjava per "extemporània" la petició de l'acusació exercida pel PSOE de declarar la responsabilitat civil a títol lucratiu del PP en cas de condemna. Per justificar aquesta decisió explicava que fins al moment no s'havia dirigit cap pretensió en aquest sentit contra la formació ara liderada per Núñez Feijóo i que, per tant, seguint la doctrina del Tribunal Suprem, la petició resultava extemporània.

El PSOE va recórrer contra aquesta decisió assenyalant que l'argumentació del magistrat que la seva petició era extemporània resultava "sorprenent, a més de ser contrària a la llei". Des de la formació socialista recordaven que la petició que el PP entrés com a responsable a títol lucratiu "va ser formulada al mateix temps que la petició contra l'altre responsable civil, l'Estat", que sí que va ser admesa pel jutge. A més, es feia ressò de l'article 781.1 de la Llei Processal per subratllar que "contempla la necessitat que en els seus escrits de conclusions provisionals les acusacions identifiquin a les persones responsables civilment dels fets".