El 16 d'octubre d'ara fa un any, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez van estar tot el dia a l'Audiència Nacional esperant si podrien tornar a casa o bé els tancarien a la presó acusats de sedició.

Estaven citats al matí, juntament amb el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. La fiscalia va demanar presó per a tots. La jutgessa Carmen Lamela va decidir, però, deixar en llibertat provisional Trapero.

La declaració del major es va allargar tant que van quedar per a la tarda les compareixences dels Jordis. Lamela els va deixar anar a dinar fora de l'Audiència Nacional. Veient la reacció del ministeri públic, Jordi Sànchez va gravar en el restaurant on va dinar amb l'equip un vídeo adreçat a tots els socis de l'ANC i la societat catalana. Jordi Cuixart ja l'havia gravat abans d'anar a Madrid.

No eren aliens al que podia passar, i la possibilitat de la presó provisional era molt real tant per a ells com per als seus advocats.

La declaració va ser a la tarda. Cuixart es va acollir al seu dret de no declarar perquè no reconeixia els fets. Sànchez només va respondre a les preguntes del seu advocat per denunciar que l'Audiència Nacional no era competent.

Al final de la compareixença, si la fiscalia demana mesures, es fa una vista on la jutgessa Carmen Lamela ha de decidir. Des del primer moment vam saber que Lamela estava entretinguda amb el mòbil mentre es feien les compareixences.

Ara també sabem que mentre el fiscal demanava presó, li va sonar fins a tres cops el telèfon mòbil dins la sala de vistes. El que va provocar que Sànchez utilitzés part de la seva intervenció en la vista per adreçar-se al fiscal i condemnar enèrgicament la manca de professionalitat. 

Aquesta part del sumari, la primera del cas, la que es va tractar a l'Audiència Nacional, encara no ha aparegut. No consta en les carpetes penjades al núvol. I tampoc són a l'Audiència. Forma part del material al qual els advocats encara no han pogut accedir.