L'eurodiputat d'Esquerra Republicana, Jordi Solé, ha estat escollit nou vicepresident primer del grup Verds/ALE de l'Eurocambra en substitució d'Oriol Junqueras. Des de finals de juliol, Solé ocupa l'escó buit del líder d'ERC, que té una causa oberta als tribunals de la Unió Europea en contra de la decisió del Parlament Europeu de deixar vacant el seu seient arran de la inhabilitació del Tribunal Suprem.

En un comunicat, Solé ha assegurat que el substituirà al capdavant del subgrup parlamentari de l'Aliança Lliure Europea (ALE) "fins que es restitueixin els seus drets polítics". "La veu de l'ALE és avui més necessària que mai i faré tot el possible per avançar en la causa de les nacions sense estat d'Europa, que és la veu de la democràcia", ha defensat.

Com a vicepresident primer, Solé formarà part de la cúpula dirigent dels Verds/ALE juntament amb l'eurodiputat dels Comuns, Ernest Urtasun, que també ocupa una vicepresidència. L'aliança dels Verds/ALE és la cinquena força política al Parlament Europeu amb 68 eurodiputats.

El cas Junqueras

L'any passat, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va reconèixer que Junqueras era eurodiputat des de la proclamació dels resultats de les eleccions europees, decisió que també va permetre a Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí prendre possessió.

En el cas de Junqueras, però, el Suprem va donar per acabat el mandat poc després per la inhabilitació de la sentència de l'1-O i l'Eurocambra va deixar l'escó vacant. ERC va decidir recórrer la decisió del Parlament Europeu.

Al març el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va rebutjar que Junqueras pogués recuperar cautelarment el seu escó mentre estudia el recurs contra la decisió de l'Eurocambra de no permetre-li exercir. La decisió de fons sobre el cas encara està pendent.