Després que la detenció del president Carles Puigdemont per part de la policia italiana hagi creat un gran impacte en el panorama polític, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha acusat la justícia espanyola d'haver "enganyat el Tribunal General de la Unió Eropea".

Durant la seva intervenció en el programa Més 324, Sànchez ha assegurat que, un cop ha establert contacte amb el president, aquest ha afirmat que "té el convenciment que, una vegada més, la justícia espanyola ha enganyat el Tribunal General de la Unió Europea  i, contràriament al que s'havia establert, ha mantingut activades unes euroordres que no haurien d'estar-ho". Unes acusacions que han estat confirmades per fonts del mateix Tribunal Suprem.

Precisament per aquest motiu, ha compartit les expectatives dels advocats que estan assistint Puigdemont (un equip italià dirigit per Gonzalo Boye), que confien que, demà al matí, "la justícia italiana acabarà reconeixent aquesta actuació incorrecta dels tribunals espanyols i prevaldrà l'acord del TGUE". 

La xarxa internacional, activada

Tot i haver reconegut que "ha estat una situació d'ensurts i de preocupació", ha subratllat que volen "donar a l'opinió pública 2 missatges": 

Per una banda, "hi ha tot el suport activat al voltant de Puigdemont perquè demà pugui anar amb tota la seguretat davant la justícia". I, per l'altra, "s'ha activat tota la xarxa internacional per poder desplegar una pressió cap a les autoritats polítiques i europees perquè se sàpiga que s'està vulnerant el dret d'un eurodiputat de circular per la UE per una ordre que mai no hauria d'haver estat ni activa".

És més, s'ha mostrat convençut que "l'extradició no es produirà" i que Puigdemont recuperarà la seva llibertat. 

La versió del Suprem

Per la seva banda, tal com hem dit, el Tribunal Suprem assegura que l'euroordre contra el president Carles Puigdemont "mai no es va desactivar". Fonts del Suprem afirmen que la qüestió prejudicial que va plantejar el jutge instructor Pablo Llarena al Tribunal de Justícia de la UE només es refereix a un aclariment sobre la decisió de Bèlgica de desestimar l'extradició de Lluís Puig i no afecta en cap cas la decisió que es pugui prendre a Itàlia.

Això no obstant, quan el passat mes de juliol el Tribunal General de la UE va tornar a aixecar la immunitat de Puigdemont ho va fer amb l'argument que no hi havia risc de detenció imminent del polític independentistas.

El TGUE nega risc de detenció

A través d'un comunicat el vicepresident del TGUE va argumentar que no existia el requisit d'urgència que argumentava Puigdemont en el seu recurs davant d'un risc d'un dany greu i irreparable perquè no s'havia demostrat que pogués ser objecte de detenció imminent.

Puigdemont havia demanat mesures cautelars mentre es resolia el recurs contra el suplicatori aprovat pel Parlament Europeu el mes de març a petició del jutge instructor Pablo Llarena.

El Tribunal General va argumentar específicament que Puigdemont podia sortir de Bèlgica per acudir a Estrasburg a les reunions del Parlament Europeu sense necessitat de deixar en suspens el suplicatori de l'Eurocambra.

La raó és que el tribunal de Luxemburg considera -i així li va ratificar el Suprem- que en el moment en què es planteja una qüestió prejudicial tot el procediment queda aturat fins que el jutge respon, i Llarena té pendents qüestions prejudicials. “Havent-se suspès el procediment penal de què es tracta mitjançant aquesta petició, l’execució de les ordres de detenció europees també ha estat suspesa, com ha indicat Espanya, que intervé en suport del Parlament [Europeu]”, argumentava en la seva decisió el TGUE.

 

Imatge principal: Jordi Sànchez / Sergi Alcàzar