La situació de presó preventiva en què es troba des del 17 d'octubre Jordi Sànchez (Barcelona, 1964) ha impedit la seva participació, com la de la resta de candidats empresonats, en la campanya electoral del 21-D. No obstant, El Nacional ha volgut contactar pels mitjans disponibles amb l’expresident de l’ANC i número dos de la candidatura de Junts per Catalunya per conèixer la seva opinió sobre la campanya i les raons de la seva incorporació a aquesta llista. Aquest és el resultat de la conversa amb el candidat avui tancat -i castigat a la seva cel·la- a la presó de Soto del Real.

Aquesta és una campanya extraordinària...
Rajoy mai no hauria d’haver convocat eleccions al Parlament de Catalunya. No està legitimat i probablement tampoc autoritzat, si es fa una lectura honesta de la Constitució i el 155. Les va convocar esperant que els sobiranistes no acceptessin aquestes eleccions i així els hi regaléssim el Parlament i el Govern de la Generalitat pels propers 4 anys. Afortunadament no ho hem fet.

Va semblar que apareixien certs dubtes en un primer moment sobre aquesta qüestió.
A nosaltres, els demòcrates, les urnes mai ens han fet por. L’1 d’octubre ho vàrem demostrar, amb la determinació del president Puigdemont de posar les urnes i la ciutadania de defensar-les.

El sobiranisme havia d’anar a les eleccions amb una sola candidatura. Ara tocava la unió

Ara, però, la majoria absoluta de l’independentisme no està clara, segons les enquestes. Com ho veu?
Després de l’1 d’octubre, els sobiranistes hauríem d’haver-nos presentat a les eleccions en una candidatura conjunta, d’unitat, despreocupats per les sigles de partit. Era la manera de demostrar que l’estima al país, el compromís per la independència, la lleialtat a les institucions està per damunt de les legítimes estratègies de partit.

Jordi Sanchez Sergi Alcazar 02

Els partits independentistes van fer un esforç per construir JxSí. Aquest cop tant des d’ERC com des del PDeCAT es va fer evident les resistències a repetir. No toca ja que cadascú defensi l’independentisme des del seu espai?
Temps tenien i tindran els partits per defensar els seus espais. Partit ve de part, i ara era el moment on el sobiranisme, des de tots els seus colors i matisos ideològics i socials, havia d’anar a les eleccions amb una sola candidatura. Ara tocava la unió.  No tothom ho va veure així, què hi farem!

Però vostè s’hi ha incorporat.
Efectivament, des de la presó, on porto 60 dies sense poder abraçar a la meva gent, vaig acceptar sumar-me com a número 2 a la llista de Junts per Catalunya que encapçala el President  Puigdemont.

Junts per Catalunya és la candidatura que millor recull la llista de país que necessitem per derrotar Rajoy i el 155

Per què?
Doncs, clar i català, perquè és la candidatura que millor recull la llista de país que necessitem per derrotar Rajoy i el 155, una vegada alguns partits es varen negar a fer una candidatura conjunta.

Però tothom sap que Carles Puigdemont és el candidat del PDeCAT. Tots les llistes hi incorporen independents o altres sigles, per què aquesta se l’ha de veure diferent?
Els candidats de Junts per Catalunya som d’ideologies diverses, la majoria, on jo m’incloc, no hem militat mai a cap partit. Altres són o han estat fins fa 4 dies militants d’ICV, ERC, PDeCAT, Solidaritat... I tots fem pinya a les llistes de Junts per Catalunya per l’excepcionalitat en la que els amics del 155 han posat al nostre país.

Jordi Sanchez Puigdemont - Sergi Alcàzar

Per què s’hi ha incorporat vostè?
Junts per Catalunya és la millor opció electoral per derrotar Rajoy, Rivera i Sánchez. Són ells qui varen destituir al president Puigdemont de manera il·legítima. I només una victòria de Junts per Catalunya permetrà al president tornar al Palau de la Generalitat. Junts per Catalunya és el vot per la dignitat. La victòria de Puigdemont és l’únic escenari on la comunitat internacional i també Espanya constatarà la insubornable voluntat del poble de Catalunya.

Buscarem acords amb tothom sense renunciar a la nostra determinació de veure una Catalunya independent

Un dels temes de la campanya és si la negociació ja només podrà ser bilateral o unilateral. No li preguntaré sobre això perquè vostè no em podrà respondre per raons judicials. Però, quin horitzó hi veu?
Puigdemont i la gent que ens presentem com a candidats per Junts per Catalunya som gent dialogant. Persones de paraula, que complim les nostres promeses, que servim al país i no ens en servim. Persones sensates i responsables que buscarem acords amb tothom sense renunciar a la nostra determinació de veure una Catalunya independent.

Vostè és un dels principals fitxatges de la candidatura de Junts per Catalunya, però no pot fer campanya. Què diria als votants si pogués fer-ne?
Des de la presó de Soto del Real, us demano que ens feu confiança. Que voteu Junts per Catalunya. Amb el vostre gest de votar el President Puigdemont estarem fent possible el seu retorn i el del seu govern que està amb ell a Bèlgica, i el que és més important, estarem guanyant a les urnes la normalitat que Rajoy es va atrevir a trencar amb l’aplicació del 155.

Jordi Sànchez - Europa Press

Sànchez, entrant a declarar a l'Audiència Nacional / Europa Press