Una de les principals preocupacions del president Pujol sempre ha estat la identitat nacional de Catalunya. Per això, el líder de Convergència, de tota la vida, ha mostrat les seves inquietuds per com es gestionen les polítiques d'immigració, una qüestió que, de fet, torna a estar al centre del debat després de l'acord entre Junts per Catalunya i el PSOE per delegar de forma integral les competències d'aquesta matèria a la Generalitat. De fet, les competències d'immigració havien sigut un reclam històric de Jordi Pujol quan era president de la Generalitat. Enmig d'aquest debat, el president ha expressat la seva preocupació perquè "Catalunya segueixi sent catalana".

El president aposta per polítiques d'integració

El president ho va fer en una entrevista al mitjà Comarques de Ponent, en el marc d'una visita el passat divendres 2 de febrer a Mollerussa (Pla d'Urgell), on el periodista i escriptor Vicenç Villatoro presentava el llibre Urgell. La febre d’aigua. Allà, Jordi Pujol, als seus 93 anys, va mostrar, un cop més, la seva preocupació per la situació de la identitat nacional. "Estem en un moment preocupant", deia el president, que demanava prendre mesures que facilitin la integració de la gent per aconseguir que "Catalunya segueixi sent catalana". 

Per a Pujol, la immigració és un tema cabdal del país. Sobretot després que Catalunya hagi crescut més de dos milions d'habitants en tan sols 20 anys. Per integrar els immigrants que venen a Catalunya en cerca d'oportunitats, el president aposta per "polítiques d'ensenyament, polítiques socials i polítiques d'habitatge" que vagin enfocades en la integració. Si no, Pujol considera que "estem en perill de perdre la nostra identitat com a catalans". "No ens ho podem permetre", va assegurar. 

Preocupat per l'actual classe política catalana

Un altre aspecte que preocupa a Pujol i que ha fet públic en més d'una ocasió és la situació de l'actual classe política catalana. "Estem una mica desorientats", afirmava el president. Tot i això, Jordi Pujol assegura que, durant els seus 23 anys presidint el país, va passar per "èpoques molt pitjors". 

Un altre dels temes que va tractar el president va ser les comarques de Ponent, que considera que ha fet un "progrés important". De fet, ha posat d'exemple la ciutat de Lleida que "havia quedat endarrere de la resta de Catalunya i després ha reaccionat". De fet, apuntava que Catalunya havia de prendre l'exemple de Lleida i "reaccionar per seguir avançant". “No és fàcil i fora de Catalunya alguns no ens ho posen fàcil”, assegurava Pujol.

De fet, el president, fins i tot, va explicar una anècdota de la seva infantesa sobre les terres lleidatanes. “Tenia 8 anys i el diari deia que les tropes franquistes havien arribat a Lleida, però que els republicans havien reaccionat”, explicava Pujol. “El meu oncle, que estava de permís, em va dir que no fes cas del comunicat, que volia dir que havíem perdut Lleida. Després vam perdre Barcelona i vam continuar perdent durant 40 anys de dictadura”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!