Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha recorregut l'absolució de l'exnúmero dos de la Policia Nacional Eugenio Pino en el cas conegut com a pendrive fantasma, que contenia informació de la família Pujol, en considerar que ha quedat provada la comissió d'un delicte de revelació de secrets en lliurar aquesta informació a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) sabent que era d'origen il·lícit.

Així ho exposa la defensa de Pujol en el recurs d'apel·lació, al qual ha tingut accés Europa Press, presentat contra la sentència de la Secció 23 de l'Audiència Provincial de Madrid, que va acordar l'absolució del qui va ser director adjunt operatiu (DAO) de la Policia i de l'inspector en cap Bonifacio Díez Sevillano, que van ser jutjats el mes de juny passat.

Els magistrats van retreure l'"obscurantisme" de la conducta de Pino, però van considerar que no va cometre cap delicte perquè va actuar emparat pel compliment del deure de perseguir el delicte, una cosa que la defensa del fill de l'expresident català no comparteix.

Els fets provats acrediten la comissió de delicte

Segons explica en el seu recurs, que només impugna l'absolució de l'ex-DAO, els fets provats de la sentència, així com algunes de les afirmacions contingudes en els fonaments jurídics, demostren que ha comès un delicte de revelació de secrets perquè, encara que tenia coneixement de l'"origen delictiu" de la memòria USB, va decidir cedir la informació a "un tercer", estenent, per tant, la "lesió a la intimitat" de Pujol Ferrusola que s'havia comès prèviament.

La sentència de l'Audiència de Madrid assenyala que es desconeix qui va accedir a la totalitat de la "vida informàtica" de Jordi Pujol Ferrusola i en quina data, i com i a través de qui li va arribar el pendrive a Pino.

No obstant això, afirma que va quedar acreditat que el març de 2015 el comissari jubilat, "tot i sabent que no provenia d'una intervenció amb autorització judicial", va decidir lliurar-lo al cap de la UDEF, que actuava com a policia judicial a les diligències obertes per l'Audiència Nacional per investigar l'origen del patrimoni de la família Pujol.

Per això, el primogènit de Jordi Pujol i Marta Ferrusola sol·licita que es dicti una nova sentència contra Pino i que sigui condemnat a dos anys i mig de presó en entendre que no existia un deure de perseguir el delicte i de denúncia, tal com justifica la sentència l'absolució.

Ni urgència ni necessitat de lliurar la informació

Segons diu la defensa, el lliurament del pendrive "no obeïa a cap raó d'urgència ni necessitat" de posar en coneixement de la policia judicial aquesta nova informació, perquè el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ja "estava investigant des de feia diversos anys" Pujol Ferrusola.

Així mateix, assenyala que la informació del pendrive havia d'haver sigut destruïda, ja que qualsevol "prova il·lícitament obtinguda és nul·la, inaprofitable" i "ni pot ni ha de transmetre's, ni cedir-se a un tercer, sigui intramurs o extramurs al cos policial".

Per això, demana que es modifiqui la sentència perquè, segons la seva opinió, "habilita espais d'impunitat preocupant" perquè els cossos policials facin ús d'aquest tipus de proves il·lícites. "L'Estat de dret només investiga amb l'eina de la legalitat i no amb objectes intoxicats perquè provenen de delicte", destaca el recurs, mentre subratlla que l'acció de la policia no és "il·limitada".

"Ni jutges, ni fiscals, ni funcionaris de policia no estan habilitats per incomplir la legalitat vigent amb lesió dels drets dels ciutadans, encara que puguin adornar la seva conducta amb la voluntat de promoure l'èxit d'una investigació", conclou.