El candidat a l'alcaldia de Barcelona Jordi Graupera ha apuntat aquest divendres contra l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, de qui ha dit que estava a l'ajuntament de la capital catalana abans que ell naixés, i ha afirmat: "Ja ho ha fet tot en la vida i no ha deixat cap llegat".

Així s'ha expressat el candidat de Barcelona és Capital - Primàries a l'acte central de campanya de la seva candidatura, sorgida a l'empara de l'ANC, que va donar cobertura a les seves primàries per a les municipals encara que ara formalment mostra el seu suport a totes les candidatures que treballin per la independència.

En un míting a la plaça de Sants al que han assistit poc més de cinc-centes persones, segons els organitzadors, i en el que ha participat Aamer Anwar, advocat de l'exconsellera Clara Ponsatí, qui simbòlicament tanca la llista de Barcelona és Capital, Graupera ha assegurat que Barcelona "porta 30 anys de retard" a l'hora afrontar els reptes que té.

I això perquè "el model de ciutat que estem patint el va idear un senyor que es deia Ernest Maragall", ha asseverat després de recordar que l'alcaldable d'ERC ha estat regidor, tinent d'alcalde, conseller, eurodiputat i de nou conseller, tot això, segons el seu parer, sense cap "llegat" aprofitable.

Ha denunciat que els successius governs municipals han pactat amb les "elits que tenen ocupada aquesta ciutat" i no es van aprofitar els Jocs Olímpics del 1992 per dir que "això és un país i aquesta és la seva capital", sinó que es va invitar els visitants a "venir i pixar-se en les parets".

L'actual alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau, ha estat també objecte dels retrets de Graupera, que ha censurat que la seva adversària s'hagi "amagat" durant quatre anys i hagi posat "Barcelona al servei d'un projecte de república espanyola que tot el món sap que és impossible".

Colau "ha degradat l'ús institucional del català", segons el candidat independentista, que ha criticat que es negués a obrir els col·legis per a les votacions de l'1 d'octubre del 2017.

També, ha considerat que "40 anys d'autonomisme i socialisme han fet creure que l'única alternativa era baixar el cap", una idea equivocada, ha assegurat: "Quant millor ens portem, pitjor ens tractaran".

Anwar, de la seva banda, ha afirmat que "Franco estaria orgullós de l'Espanya actual" i ha dit que "el dret a l'autodeterminació mai no pot ser un crim en una democràcia civilitzada", mentre que ha definit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com "un llop amb pell de be" que tracta a Catalunya igual que els seus predecessors.