Cinc mesos després que esclatés el CatalanGate amb el llistat de 65 noms de persones de l'entorn de l'independentisme que havien estat espiades amb el programari Pegasus i després que el CNI hagi reconegut haver-lo utilitzat només contra una vintena de dispositius, Jordi Cuixart ha demanat davant les Nacions Unides que hi hagi una intervenció internacional en el cas de l'espionatge massiu, davant el que ha descrit com a "inacció" de l'Estat. En la seva intervenció, l'expresident d'Òmnium Cultural i actual president d'Òmnium Civil Rights Europe, Jordi Cuixart, ha recomanat que "les organitzacions internacionals instin Espanya a dur a terme una investigació immediata i imparcial, a sancionar els autors, a assegurar-se que això no es repeteixi i que les víctimes puguin tenir accés a una reparació efectiva".

Espanya no col·labora en la investigació europea 

Segons va transcendir el passat dimecres, Espanya és l'únic país entre els membres de la UE sospitosos d'emprar el polèmic programaria que encara no ha respost a les preguntes de Brussel·les. Tant Grècia com Hongria i Polònia ja han respost a la sol·licitud que la Comissió Europea els va fer per demanar informació sobre l'ús d'aquest programari per dur a terme escoltes il·legals, però Espanya encara no, tal com ha admès l'Executiu europeu per escrit en la resposta a una pregunta formulada per la comissió que investiga el ciberespionatge.

 

Per això, Cuixart s'ha dirigit a l'Alta Comissionada de Drets Humans en funcions, Nada Al-Nashif, amb l'objectiu de reclamar accions en el que ha recordat que és el cas forènsicament documentat més gran del món d'espionatge amb Pegasus. Segons ha assegurat es tracta d'un cas que constitueix "una ingerència molt greu" en el dret a la intimitat, a la llibertat d'expressió, a la llibertat de premsa, al degut procés i a un judici just, i que a més té "un fort efecte dissuasiu", descobert arran de la investigació de CitizenLab, una prestigiosa empresa tecnològica. 

Durant la seva intervenció, Cuixart ha subratllat que el vincle que tenen els espiats és "la seva defensa del dret a l'autodeterminació" i ha dit que Citizen Lab considera que "nombroses proves circumstancials assenyalen el govern espanyol com a autor material". Cuixart no forma part de la llista de 65 espiats, però si que hi ha, per exemple, Marcel Mauri, el seu vicepresident d'Òmnium, també quan va ser empresonat. "Espanya ignora les recomanacions de l'ONU espiant a l'oposició política, a periodistes, a entitats de la societat civil i fins i tot a advocats, a través de procediments judicials poc clars, o fins i tot sense cap mena d'autorització", ha afegit.