El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners a l’espera de judici pel cas del referèndum de l’1 d’octubre, ha assegurat que la situació que viu ell i la resta de presos polítics és “comparable amb la de Turquia, l’Iran o la Xina”, però no amb “cap país europeu”.

Cuixart ha fet aquestes declaracions en una entrevista al diari de Perpinyà L’Indépendant, mitjà en francès de referència a la Catalunya Nord i que n’ha publicat també un extracte en català a la seva edició web i que ha qualificat l’entrevista com la primera que concedeix a un “mitjà internacional”.

Presos per motius polítics

El president d’Òmnium assegura que tant ell com la resta de “camarades detinguts, som presos per motius polítics”, malgrat que en el seu cas es tracta del reperesentant d’una entitat cultural i per això insisteix que “no hi ha una situació similar a Europa”. Igualment, recorda que quan es va enfilar a un cotxe de la Guàrdia Civil juntament amb Jordi Sànchez, ho va fer per desconvocar la mobilització, i per això ha lamentat que “cap canal espanyol hagi subtitulat les nostres paraules”. Així mateix, defensa que la mobilització independentista ha estat “la revolta popular i pacífica més important dels últims 50 anys a Europa”.

Cuixart també s’ha referit al suport rebut a la Catalunya Nord, d’on va sortir la col·laboració imprescindible per assegurar la distribució de les urnes per al referèndum o on hi ha hagut gestos recents com l’exhibició del llaç groc en suport als presos per part de líders polítics com l’alcalde de Perpinyà i la presidenta del Consell Departamental. En aquest sentit, Cuixart ha recordat que “amb la Catalunya del Nord formem els Països Catalans” i per això “és lògic que la gent s'identifiqui amb més facilitat que en altres llocs”. “Estic molt agraït pels nombrosos alcaldes que ens han donat suport”, ha afegit.

L’entrevista, que també ha estat publicada als diaris La Dépêche du Midi de Tolosa de Llenguadoc i Midi Libre de Montpeller, tots tres pertanyents al mateix grup de premsa, es va fer ahir abans que Cuixart pogués saludar el líder de Podem, Pablo Iglesias, que es va desplaçar a la presó de Lledoners per reunir-se amb Oriol Junqueras.